Kalkunipulgad musta leivaga. Tervislik suupiste vabariigi sünnipäevaks ja esimese ampsu reegel!

 Vabariigi aastapäev naelutab paljud eestlased teleri ette, et esmalt paraadile ja seejärel juba presidendi vastuvõtule kaasa elada. Toidulaual ei domineeri suupisted mitte ainult ballil, vaid ka paljudes kodudes. Viimased on eriti levinudkodus diivanil telerit vaadates. See ei ole saladus, et teleekraani ees on toiduga lihtne liialdada ja toidukoguseid raske kontrollida. Rääkimata sellest, et snäkid on tihti kaloririkkad ja madala toiteväärtusega. Selleks aga, et iseseisvuspäev teleri ees ülesöömisega ei lõppeks, tasub snäkilaua kvaliteedile suuremat tähelepanu pöörata. See ei pea tähendama, et mõni traditsiooniline toit laualt ära kaob, vaid lihtsalt menüü rikastamist mõne uue või tervislikuma alternatiiviga.

Pidudel ja tähtpäevadel, kus on laual rikkalik suupistevalik, tasub alati endale meelde tuletada esimese ampsu reeglit. See tähendab, et esimene suutäis peaks olema võimalikult toitainerikas jakõhtu täitev. Nii väheneb märkimisväärselt ülesöömise oht. Kusjuures toiduks ei pea olema ainult värvilised juurviljad, vaid sobib ka valgurikas toit. Uuringud on näidanud, et just viimane avaldab positiivset mõju hilisematele toidukogustele. Valmista näiteks kalkunipulgad traditsioonilise musta leivaga. See on madala rasvasisaldusega toitainerikas suupiste, mis ei nõua suurt kokkamisoskust, vaid ainult natuke tahtmist.

Kalkunipulgad musta leivaga

400g jahutatud kalkunirinnafileed
Musta leiba
Täistera näkileiba (tume rukkinäkileib)
Kõva juustu (Parmesan)
Oliiviõli
Maitsestamiseks küüslauku

Serveerimiseks hapukoort

Kuumuta ahi 180⁰C, riivi/purusta must leib ja näkileivad. Teradega purustaja on selleksmugav, kuid sobib ka riiv. Seejärel lõika kalkunifilee väikesteks tükkideks (näiteks pikad peened viilud), piserda peale oliiviõli ning sega esmalt läbi musta leivapuru ning seejärel näkileivapuru. Aseta kalkunipulgad ahjuplaadile. Maitsesta soovi korral küüslauguga ja kata riivitud juustuga. Küpseta ahjus u 12 minutit (täpne aeg sõltub tükkide suurusest). Serveeri koos hapukoorega. Head isu!

_DSC0022Foto: Henri Ruul

Abiks kokkajale
neljale
40-45 minutit
Söö soojalt või jahtunult.
Võid kasutada ka kalkunikintsuliha!