Õige toitumisega südamehaiguste vastu

Kuigi südame- ja veresoonkonnahaigustesse suremus on näidanud Eestis väikest langust, on see siiski jätkuvalt surmapõhjuste juhtpositsioonil. Õnneks on teada, et liikumis- ja toitumisharjumustel ning tervislikel eluviisidel võib olla märkimisväärne mõju nii ennetusele kui ka haiguse leevendamisele. Kui vanust, sugu ja perekonna tausta meil võimalik muuta ei ole, siis näiteks vererõhku ja kehakaalu aga küll.

Raske öelda, mis täpselt südamehaiguste languses kõige suuremat rolli mängib – kas eestlaste seas suurenenud regulaarne kehaline aktiivsus, suitsetamispiirangud või tervislikumad söömisharjumused. Fakt on see, et kõigil on oluline mõju tervisele sh südamehaiguste vältimisele.

Teatavasti aitab regulaarne kehaline aktiivsus vererõhku kontrolli all hoida, optimeerib kolesterooli taset ja parandab elukvaliteeti. Toitumisharjumused, nagu näiteks juur- ja puuviljade tarbimine ning alkoholi vältimine, vähendavad samuti südamehaigustesse haigestumise riski. Rääkimata sellest, et tervislik toidulaud aitab kehakaalu kontrolli all hoida. Kuid see ei ole veel kõik. Nagu selgub ühest eelmisel aastal avaldatud teadustööst, võivad teatud aminohapped parandada südame- ja veresoonkonna tööd.

Inglismaal läbi viidud uuring pööras tähelepanu seitsemele aminohappele (arginiin, tsüsteiin, glütsiin, histidiin, glutamiin, türosiin, leutsiin). Loomset päritolu valkudest saadud kolmel aminohappel (leutsiin, türosiin ja glutamiin), leiti seos arteri jäikuse vähenemisega. See omakorda on seotud väiksema südamehaiguste riskiga. Seega võivad loomset päritolu valgud, mis sisaldavad vajalikke aminohappeid, mängida olulist rolli südamehaiguste riski maandamisel. Soovitus tarbida 100g kala, rasvavaest liha- näiteks kana või kalkun, tundub mõistlik ja kasulik. Pea meeles, et valgud on vajalikud sinu kõikidele lihastele, sealhulgas südamelihasele.

Hoidke oma tervist!

henrinimi

 

 

Viited:
Jennings A. jt. 2015. Amino acid intake is inversely associated with arterial stiffness and central blood pressure in women,” Journal of Nutrition, vol. 145, no. 9: 2130-2138