Vastlapäeva toidud ja retseptiideed!

Vastlapäeva kutsutakse rahvakeeles ka lihaheitepäevaks, pudrupäevaks ja liupäevaks. Heal lapsel mitu nime!  Vastlapäevakombestik ja vastlatoidud on püsinud paljuski muutumatuna tänu lastele ja noortele. Ka tänapäeva vastlapäeva kindlateks traditsioonideks on soojendav hernesupp, vahukooresed vastlakuklid ning pikk vastlaliug. Toitvad traditsioonilised road ongi selle päeva põhifookuses.

Vastlapäeval küpsetati leiba, karaskit ning erinevaid pirukalisi. Proovi linnulihablogist  suitsusingiga plaadikaraskit , tatra-suitsukanapirukat või hoopis toitvaid rukkipirukaid maksa-kartulitäidisega.

Eesti traditsiooniliseks vastlatoiduk on loomulikult herne- või oasupp.  Kui pikalt aega köögis toimetada ei soovi, siis soovitame proovida ubadega südamesuppi või siis imelihtsat kartulikuubikutega singi-hernesuppi. Püreesupi austajad aga saavad meisterdada hoopis porgandi-läätsesuppi. 

Kes aga armastab järgida traditsioone, siis klassikalise hernesupiretsept pardilihaga valmib nii:

Mitmele: 6-8le sööjale

3 dl kuivatatud rohelisi või kollaseid herneid
1,5 l vett + herneste leotamiseks
2 Rannamõisa jahutatud pardikoiba
300 g Rannamõisa suitsutatud broilerikintsuliha
3 loorberilehte
1 sibul
200 g porgandit
500 g kartulit
soola, pipart

Pane eelmisel päeval herned vette likku. Järgmisel päeval nõruta ja loputa need voolava vee all. Seejärel pane potti leotatud herned, 1,5l vett, pardikoivad, suitsukana, loorberilehed, maitse järgi soola-pipart ning kuumuta supp keemiseni, seejärel alanda kuumust, et vesi kergelt podiseks. Samal aja haki sibul peeneks, koori ja riivi kartuli-porgandid. Kuumuta sibul pannil klaasjaks, lisa riivitud köögiviljad ning kuumuta kergelt läbi. Lisa kuumutatud segu supile ning lase supil vaikselt podiseda pisut üle tunni ehk seni kuni herned on pehmed. Vahepeal vaata, kas supp vajab täiendavat maitsestamist. Umbes 15 minutit enne keetmise lõppu eemalda lihad supist, tükelda väikesteks tükkideks ning aseta lihatükid tagasi supi sisse. Serveeri valminud suppi kuumalt!

*             *             *             *             *             *             *             *             *             *             *

Anglosaksi traditsioonide kohaselt süüakse aga vastlapäeval hoopis pannkooke. Seetõttu soovitame linnulihablogist proovida  soolaseid pannkooke kalkunihakklihaga, pannipirukaid singi-, juustu- ja hapukurgitäidisega või klassikalisi ülepannikooke. Viimaste sisse saad täidiseks pista nii soolaseid kui ka magusaid lisandeid!

Kindlasti ärge unustage süüa ka ohtra vahukooremütsiga vastlakukleid. Maitsvat vastlapäeva!