Ahjukõrvitsa-pardisalat

Üks lihtne ja kerge salat röstitud ahjuköögiviljade ja pardifilee sõpradele!

Valmistamine

Koori ja tükelda kõrvitsad ning hoia puhastamisel saadud kõrvitsaseemned alles, kuivata ja rösti seemned pannil.

Koori ja tükelda porgand ning aseta see koos rosmariini, tüümiani ja toiduõliga ahjupannile. Lõika küüslauk risti pooleks, määri õliga ja pane samuti ahjuplaadile. Maitsesta soola, pipra ja vähese kaneeliga (küüslaugule ära kaneeli pane!).

Sega ilusti läbi ja pane ahju 200 kraadi juurde, kuniks tekivad esimesed pruunid laigud (ca 15-20 minutit).
Sama tee ka kõrvitsaga. Segades ole ettevaatlik, sest kõrvits on väga pehme. Sega ainult üks kord küpsetamise jooksul.

Puhasta pardifilee rasvast ja kelmetest. Tee pardifilee nahapoolele sisselõiked (ainult nahale, mitte lihale), et maitseained imenduksid paremini. Maitsesta soola, pipra ja vähese kaneeliga.

Pane pardifilee nahapool ees leigele pannile ja prae, kuni nahk on muutunud krõbedaks ja üleliigne rasv sulanud. Keera filee ringi ja küpseta veel natuke. Tõsta pardifilee pannilt ja määri meega. Pane pardifilee ahju 110 kraadi juurde 15 minutiks (oleneb pardifilee suurusest).

Ahjuplaadile pane pardifilee alati nahaga alla poole, siis ei saa küpsemise ajal tekkinud mahlad läbi naha välja tulla, kuna naha pool on paksem kui liha pool ning nii sulab nahapoolt veel üleliigset rasva. Ahjust välja võttes lase fileel 10 minutit nn puhata, et tekkinud kuumad mahlad rahuneksid ja küpsetaksid partifileed natuke edasi.

Lõika pardifileest õhukesed viilud (kui filee tundub liiga rasvane, võite naha ära võtta) ja serveeri ahjukõrvitsa, krõmpsu porgandi, maheda küüslaugu, röstitud kõrvitsaseemnete ja spinatiga.

Peale piserda salatikastet. Kaunistuseks võid kasutada värskeid tüümiani- ja peedilehti.


Foto: Ants Uustalu

Koostisosad

    • 300g kõrvitsat
    • 300g muskaatkõrvitsat
    • 300g porgandit
    • 1 Rannamõisa jahutatud pardifilee
    • 1 küüslauk
    • värsket rosmariini
    • värsket tüümiani
    • natukene kaneeli
    • soola, pipart
    • toiduõli
    • mett