postthumb
5-le
2 h 45 min

Ahjupart apelsini ja tüümianiga

Millist praadi valmistada jõululauale? Kindlasti on üks põnev idee pakkuda oma perele või külalistele mõnd jõululindu. Part sobib üheks talviseks kehakinnituseks väga hästi. Tänu pardil olevale paksule nahale (mis on üsnagi rasvane) on seda lindu lihtsam küpsetada, sest tänu rasvasusele ei lähe lõpptulemusena linnupraad kuivaks – lind küpseb suuresti oma rasvas.

Maitseks võib pardile lisada apelsini, küüslauku, rosmariini või tüümiani, mett või fariinsuhkrut. Samas peab meeles pidama seda, et parti liiga üle ei maitsestaks – peab säilima ju ka pardi enda maitse. Kui soovite parti täita, siis võib kasutada täitmiseks õunu, apelsine, hapukapsast (nagu alljärgnevas retseptis), kuivatatud ploome ja jõhvikaid……

Valmistamine

Pane kaussi küüslauguküüned, suhkur, hakitud tüümian, riivitud apelsinikoor, sool ja pipar ning uhmerda kõik ühtlaseks massiks.

Eemalda pardi seest üleliigne rasv. Seejärel tõmba pardi nahk lahti. Hõõru uhmerdatud seguga part seest, väljast ja naha vahelt kokku. Pista pardi sisse paar peotäit hapukapsast. Tee pardi rinna peale noaga sisselõiked (ilma nahka kahjustamata) ühtepidi ja teistpidi, et tekiks ruudustik.

Pane ülejäänud hapukapsas ahjuvormi, lisa ka pressitud apelsinimahl ning aseta part (rinna pool üleval) hapukapsale. Kata vorm kaanega ning küpseta ahjus 160 kraadi juures 1 tund, seejärel tõsta kuumus 180 kraadini ning küpseta veel 1 tund. Seejärel eemalda vormilt kaas ning lase pardinahal pruunistuda ca 10-15 minutit.

Arvestama peab seda, et pardiliha on rasvasem kui teised linnulihaliigid, 100 g sisaldab ca 365 kcal ja 18,5 g rasva.

Foto: Ragne Värk

Koostisosad

    • 1 Rannamõisa jahutatud part
    • ca 1,5 kg hapukapsast
    • 4 küüslauguküünt
    • 4 sl fariinsuhkrut
    • 4 (kuhjaga) sl tüümiani, hakituna
    • 1 apelsini riivitud koor ja -mahl
    • ca 2 sl meresoola
    • 0,5 tl pipart, hakituna