postthumb
2 tk
15-20 min

Kolm lihtsat pitsapõhja retsepti

Kodus valmistatud pitsa on hea mitmel põhjusel. Esiteks saad katteks valida komponendid, mis on sööjatele meelepärased. Teiseks saad valmistada pitsapõhja täpselt sellise, nagu ise soovid ning kolmandaks aitab pitsa valmistamine korrastada veidi ka külmkappi – pitsa peal saad ju ära kasutada viimased singitükid, juustu, purki jäänud pesto jne

Loomulikult mängib lõpptulemuses olulist rolli hea pitsapõhi. Samas niipalju, kui on sööjaid on ka maitseelistusi. Mõndadele meeldib õhuke ja krõbe pitsapõhi, mõnele veidi kohevam ja pehmem. Mõnele jällegi õhuke pitsapõhi rohke kattega ning teisele jälle otsevastupidi…… seetõttu ei ole olemas ideaalset pitsapõhja retsepti, vaid pigem tuleneb see sööjate maitse-eelistustest.

Jagamegi kolme erinevat retsept, mille hulgast ehk nii mõnigi oma lemmiku pitsapõhja leiab. Need 3 retsepti erinevad üksteisest nii tekstuurilt kui ka maitselt. Täpsemad kirjeldused leiate retseptide juurest.

Kõikidest allolevatest pizzaretseptidest saab valmistada 2 pitsapõhja (ca 22-24 cm läbimõõduga).

Valmistamine

Klassikaline pitsapõhi
allikas: Jamie Itaalia

Selle puhul on tegemist kõige klassikalisema pizzapõhja retseptiga. Tainas jääb pigem paksem, kui õhuke. Tekstuurilt kohevam. Selle retsepti järgi valmistatud tainas on elastne ning setõttu ka hea sõtkuda ning pitsakettaks vormida.

Lisa pärm ja suhkur leigele veele, sega kahvliga läbi ning jäta mõneks minutiks seisma. Sega omavahel jahud ning sool. Lisa seisnud pärmi-veesegu ning sega kuni kõik on segunenud. Sõtku tainast ning lase seejärel vähese jahuga ülepuistatult rätiku alla soojas 15 minutit kerkida.

Pärast kergitamist jaga tainas kahte ossa ning rulli mõlemast ketas. Aseta see õliga piserdatud koogivormi põhja. Aseta peale endale sobiv kate (jäta pizza äär umbes 1 cm ulatuses vabaks) ning küpseta ahju alumises osas 250 kraadi juures seni kuni juust on pealt sulanud ning pitsa on kuldne ja krõbe.

Hapukooretainaga pitsapõhi

Selle tainaga jääb pitsa meeldivalt krõbe ja õhuke. Tänu oma krõbedusele jäävad pitsaääred veel eriti head. Erineb, küll klassikalisest pitsapõhjast, kuid samas on just selle retsepti järgi valmistatud pitsapõhi palju lemmik. Üks lemmikumaid!

Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks. Aseta peale meelepärased komponendid ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Lihtne pitsapõhi, kui pärmi kodus ei ole

See retsept on sarnane klassikalisele pitsapõhjaretseptile, kuid koostisainete hulgas puudub pärm. Seetõttu, ei ole lõpptulemusena tegemist koheva paksema pitsapõhjaga. Retsept on sarnane lavašširetseptile ning seetõttu võib ka sarnasele tekstuurile ühiseid jooni tõmmata.

Sega kuivained omavahel. Lisa segades ettevaatlikult juurde vesi. Lisa õli ning sõtku seni, kuni tainas käte küljest lahti lööb. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks. Aseta peale meelepärased komponendid ning küpseta ahju almises osas 250 kraadi juures ca 15-20 minutit.

Fotod: Ragne Värk

Vaata ka linnulihablogi pitsaretsepte:

Koostisosad

  • Klassikaline pitsapõhi
    • 7 g kuivpärmi
    • 0,5 sl tuhksuhkrut
    • ca 325 ml leiget vett
    • 400 g nisujahu
    • 100 g maisijahu
    • 1 sl peenikest meresoola
  • Hapukooretainaga pitsapõhi
    • 4 dl nisujahu
    • 2 tl küpsetuspulbrit
    • 0,5 tl soola
    • 50 g võid
    • 2 dl hapukoort
  • Lihtne pitsapõhi
    • 2 dl vett
    • 5 dl jahu
    • 0,5 tl soola
    • 0,5 tl soodat
    • 1 sl õli