postthumb

Kreemjas kanapirukas porru ja paprikaga

See on nüüd selline kanapirukas, mis meil levinud pirukate mõistes on justkui tagurpidi. Kreemjas koorene kanatäidis on ahjuvormi põhjas ning tainas on sätitud pirukale peale. Selline pirukavalmistamise moodus on tegelikult väga levinud ja eriti ingliskeelses maailmas. Tainast valmistatud kaas aitab küpsemise ajal mahlasust hoida ja selliseid pirukaid on samas hästi lihtne valmistada. Lisaks sellele annab see võimaluse näiteks eelmine päev ahjukanajäägid mõnusalt ja maitsvalt uuele elule äratada. Koostisainete osas võib olla üsna loominguline: kes soovib, lisab köögivilju, kes erinevaid ürte. Porru ja paprikalisandiga kaste on aga kui loodud kana jaoks ning singi ja koore toel muutub ka muidu üsna kuiv broilerifilee väga nauditavaks. Kanapiruka võib edukalt valmistada ka väikestes portsjonvormides, kus igale sööjale siis oma väike vormitäis pirukat ette nähtud.

 

Valmistamine

Hauta keskmisel kuumusel sibul õli või õli/või segus klaasjaks. Lisa küüslauk ja peekoniribad ning kuumuta läbi. Järgmisena lisa pannile porru ja paprikaribad, hakitud ürdid, sinep  ning tükeldatud kanafilee. Kuumuta kergelt läbi mõne minuti jooksul. Lisa jahu ja prae kergelt läbi. Kalla peale koor ning lase pidevalt segades keema tõusta, et kaste pakseneks. Vajadusel reguleeri kastme paksust vedelikku (puljongit) lisades. Kaste peab jääma kreemjas ning mitte paksema konsistentsiga kui hapukoor (kaste peaks valguma ise laiali).

Kalla kana-köögivilja kaste ahjuvormi. Rulli lehttainast ahjuvormi suurune plaat. Lõika plaadi keskele auk, et küpsemise ajal aur välja pääseks. Soovi korral nikerda ülejäänud tainaribadest ka kaunistused. Määri ahjuvormi ääred munaga ning aseta tainast koorese kanakastme peale. Suru taina ääred kahvli abil ahjuvormi äärte külge, aseta tainale kaunistused. Määri tainas lahtiklopitud munaga ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 30 minutit, kuni tainas on kuldpruun.


Foto: Tuuli Mathisen

Koostisosad

    • 2 keskmist Rannamõisa jahutatud broilerifileed, tükeldatuna
    • 150 gr peekonit ribadena
    • Suurem porru (valge ja heleroheline osa) ribadena
    • 1 suurem või 2 keskmist paprikat ribadena
    • 1 sibul hakituna
    • 2 küüslauguküünt hakituna
    • Võid ja õli praadimiseks
    • 2 spl jahu
    • 200 ml 35%-list koort
    • 2 spl sinepit
    • Hakitud ürte (tüümiani, tilli, rosmariini)
    • 500 gr lehttainast
    • Muna määrimiseks