Kuidas jõululauda tervisilikumaks muuta? 

Jõululaud on eestlaste jaoks üks rikkalikum söögikord aastas, kus ei puudu isuäratavad road ja huvitavad maitsed. Paljude jaoks tähendab see arvukalt pidusid, kus erinevaid jõuluroogasid nautida saab. Rääkimata ülejääkidest, mis võivad täita külmkapi mitmeks päevaks. Ülesöömist või mõne lisakilo vältimine ei ole jõuludel lihtne. Kuid see ei tähenda, et ainuke viis on kutsetele ära öelda või pidudel ainult porgandist ja lillkapsast toituda.

Eestlaste jõuluaualt võib leida kindlasti liha, nii linnu- kui loomaliha. Traditsiooniline liha, part või jõuluhani võib esmapilgul tunduda kõrgema rasvasisaldusega. Kuid see aga ei tähenda, et kellegi vööümbemõõt kohe suureneks. Näiteks hani on tuntud oma rikkaliku maitse ja tiheda tekstuuri poolest. Kuigi selle rasvasisaldus võib olla broileri või kalkuniga võrreldes kõrgem, on tegu enamasti nahaaluse rasvaga (liha ise on madala rasvasisaldusega). Just nahaalune rasv võib olla maitsva roa valmistamisel ülioluline. Nimelt sulab küpsetamise käigus suur osa rasvast ning see tagab liha mahlasuse. Tulemuseks tervislik täiskõhutekitaja, mis aitab isu kontrolli all hoida. Seega väheneb oht jõulupeol teiste ahvatlevate toitudega üle piiri minna.

Lisaks lihale sisaldab jõuluroog sageli vormiroogasid, kastmeid, kooke, pirukaid ja maiustusi. Ettevaatlik tasub olla ennekõike just nende liigse tarbimisega, sisaldades sageli üleliia palju suhkrut ning rasva. Nende koguste vähendamine jätab taldrikule rohkem ruumi köögi-, puu- või teraviljade jaoks, mis on kasulikud kõrge kiudainete sisalduse poolest. Need võivad oluliselt aidata vähendada kalorikoguseid ning seega pühadega suurenenud kaalutõusu ohtu.

Traditsiooniline jõulusöök ei tähenda kaugeltki ebatervislikku jõulusööki. Jõulupidustusi saab lihtsasti nautida tervislikke valikuid tehes.

Inspiratsiooniks teile üks retsept – hanefilee jõhvikamoosiga.

Maitsvaid jõule!

henrinimi

Valmistamine

Koostisosad

Värsked inspireerivad retseptid

Vaata kõiki