postthumb

Külalisblogija Evelin Ainomäe: Ülesöömine pühade ajal – kuidas taastuda?

Head linnulihablogi lugejad! Mul on rõõm teile taas blogima hakata ja jagada oma mõtteid tervislikust söömisest parema vormi nimel. Kui möödunud aasta möödus minu jaoks peamiselt võistlusdieeti pidades ja erinevateks bikini fitness võistlusteks valmistudes, siis selle aasta esimese poole olen pühendanud oma keha taastamisele ja mitte nii äärmuslikule ja rangele dieedile. Kuid olenemata sellest, et hetkel lavavormi saavutama ei pea, on tervislik toitumine minu igapäeva elu oluline komponent.

Kui tahta püsida kenas vormis ja terve, siis toitumisel on siinkohal ikka väga oluline roll. Võime veeta tunde igapäevaselt trennis ja imestada, miks vööümbermõõt ei vähene või keha välimuses muutused ei ilmu. Kui toitumine on läbimõtlemata ja koosneb meie eesmärke mitte toetavatest komponentidest, siis tulemusi ei tule. Siin kohal soovingi oma kirjutistega teile ehk abiks olla, inspiratsiooni ja motivatsiooni jagada.

Jaanipäev on läbi, kuidas edasi?

Täna mõtlesin, et kirjutan veidi sellest, kuidas käituda kui oleme siiski veidi vabamalt söönud – joonud. Ja jaanipäevajärgsel ajal on see igati aktuaalne.

On loomulik, et päevast päeva ja aastast aastasse endale rangeid piiranguid seades ühel hetkel väsime. Aeg-ajalt peame endale ka enamat lubama – see värskendab nii meelt kui keha ja ei ole tegelikult patt vahel ka endale veidi rammusamat toitu lubada.

Selline on ka minu elu. Igapäevaselt püüan küll väga läbi mõelda, mida söön ja reeglina hoolitsen selle eest, et minu külmkapis oleksid just minu toitumisplaaniga sobivad komponendid. Seda ikka selleks, et kasulik oleks kergesti kättesaadav ja libastumiste võimalus juba eos elimineeritud. Seega ei ole minu kodus kommikausse ja küpsise vaagnaid ja kui lapsele neid ostan, siis pigem palun tal need minu silma alt eemal hoida. Aga ka mina soovin vahel enam nautida ja võtta veidi vabamalt.

Seega sarnaselt paljudele teistele oli jaanipäevaaegne periood tavapärasest toitumisest erinev. Mida ma siis sõin? Ikka head ja paremat ja tavapärasest suuremas koguses, kuid hoolitsesin selle eest, et paikapandud jaanipäeva menüü siiski tervislik oleks.

Tähista tervisliku toiduga

Grillisime head liha ja valik oli piisav kogu seltskonnale, koosnedes nii kalast, kanast kui ka sealihast. Jah,ka mina maitsesin üle hulga aja ka sealiha, kuid minu esmaseks valikuks ilmselt alati on ja jääb linnuliha. Naudin selle kergust ja samas suurepäraseid toitvaid omadusi, olematut rasva ja kõrget valgusisaldust. Majoneesi, vorstikesti ja kreemitorte meie laual ka olenemata võidupühast ei olnud. Ja kui tähistada midagi, siis ikka millegi kasulikuga – see on minu motoks.

Grilli kõrvale tegime hulgaliselt erinevaid värskeid salateid, millele sai lisatud mitmesuguseid lisandeid. Ja valmistasin ka oma signatuurrooga mozzarella-salatit, mis tõesti viib ikka keele alla küll.

Aga alkohol? Tunnistan, et karsklane ma ei ole ja armastan ikka väga kvaliteetset veini ja muidugi šampanjat. Kange alkohol mulle üldse ei meeldi, kuid veini ja šampanjat tarbisin küll. Jah võistlusdieet ja alkohol vähemalt minul puhul kokku ei käi, kuid hetkel võisin seda küll mõistlikus koguses lubada. Loomulikult, kui vein, siis ikka kuiv ja sama reegel kehtib ka muude mullijookide kohta. Lisaks ei tohi unustada vett ja väike reegel ka teile klaasi veini kõrvale –  joo kindlasti ka klaas vett! Usu, sinu keha on selle eest tänulik!

Seega kui süüa ja juua rohkem, siis endiselt nii nimetatud clean eating ehk puhtalt söömise/ joomise reeglitest lähtudes – mis tähendab seda, et tea, mis on sinu taldrikul ja klaasis!

Taasta tavapärane rütm

Pidustuste möödudes on aga ülioluline endisesse rütmi tagasi liikuda. Nii kaob ka kehast kõik üleliigne. Soovitan kõigil tarbida tavapärasest rohkem vett või taimeteesid. Maitsesta vett julgelt sidruni, laimi ja kurgiga – kaloreid sellest ei lisandu, kuid maitse saab hoopis mitmekülgsem. Ja söök olgu teadlikult kergem ja lahjem – tarbirohkelt juurvilju ja muud rohelist, see täidab kõhu, annab kehale olulisi vitamiine, mineraale ja seedetööd korras hoidvaid kiudaineid.Kõik liigne kaob nii kehast kui imeväel. Väldi liigset rasvast ja kindlasti ka maiustusi. Ideaalis loobu suhkru tarbimisest üldse. Nii saab pidustuste-eelne vorm kiiresti taastatud ja kerge enesetunne on garanteeritud!

Allpool jagan ühte tervislikku ja ülimaitsvat kooslust, mida sellel jaanipäeval nauditud sai.

 


unnamed

Valmistamine

Grillitud linnuliha pestose mozzarella ja klaasi Collet’ šampanjaga

 

Sega kokku marinaad kõigist komponentidest ning aseta meelepärane linnufilee marinaadi. Lase lihal külmkapis marineeruda mõni tund. Grilli liha sobival kuumusel, kuid hoolitse selle eest, et liha liigselt ära ei kuivaks!

Pesto-mozzarella

mozzarellat

Suuri ja soovitavalt eestimaiseid maitsvaid tomateid

Värsket basiilikut

Šalottsibulat

Oliiviõli

palsamiäädikakreemi

Meresoola

Pipart

Basiilikupestot valmiskujul (näiteks Barilla)

Võta vaagen või suurem taldrik ning aseta sinna tomati viilud. Tomativiilude peale pane viilutatud mozzarella. (Võid ka kasutada mozzarella-pallikesi, siis pääsed viilutamise vaevast).Tomati ja juustu peale puista veidi peeneks hakitud šalottsibulat, purustatud pipart ja soovi korral veidi meresoola.

Nüüd sega kokku kaste: selleks vala väiksesse kaussi veidi extra virgin oliiviõli ja samas koguses palsamiäädika kreemi. Sega mõlemad komponendid kokku ning lisa kaste salatile. Lõpetuseks kanna salatile teelusikaga pestot nii, et iga sööja saaks oma tomati ja juustu tükiga ka veidi pesto maitset tunda.

Head isu!

Koostisosad

    • Rannamõisa kana- või kalkunirinnaliha
  • Marinaadiks
    • palsamiäädikat
    • Oliiviõli
    • Kuivatatud basiilikut
    • Küüslaugu pulbrit või peeneks hakitud küüslauku
    • Kuivatatud tüümiani
    • Purustatud pipart