postthumb

Kulebjaaka suitsukalkuni ja kartuliga

Arutlesin endamisi pikemat aega, milline hõrgutis sobiks siia uude linnuliha blogisse minu isiklikuks retsepti-avapostituseks. Kas valmistada miskit uhket ja keerulist, mille nime isegi paberilt pärast mitut minutit kokku ei oska lugeda või teha lihtsalt üks kerge võitu koduse muljega kanakaste? Uitasin nõutult poeriiulite vahel, kord näpuvahel purgike oliive, kord kodumaist kohupiima, kord jällegi pikantse iseloomuga parmesani-juustu. Tahaks teha miskit head ja miskit uhket. Üks korralik pirnidega kanapraad tunduks täiesti sobilik valik…. Lõpuks aga otsustan pakkuda Teile miskit kerget, koduselt peenutsevat ja maitsvat – lihtsuses peitub ju võlu. Seetõttu lummaski mind see pirukas oma tavalise oleku, kuid täidiserohkelt maitsva sisuga. Jah, pärast selle piruka katsetusi on see, minu moodi kulebjaaka ainuõige valik. Nautigem seda ahjust tulnud sooja pirukat koos klaasi piimaga.

 

Valmistamine

Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa ülejäänud suhkur ja sool, sega kergelt. Vala hulka jahu ning sõtku tainas ühtlaseks. Kõige lõpuks sõtku tainasse või. Valmis tainale puista peale väheke jahu, kata rätikuga ning jäta sooja kohta kerkima umbes pooleks tunniks.

Täidise ettevalmistamine: lõika kartul ja muna viiludeks ning kalkuni kintsuliha suuremateks tükkideks.

Seejärel rulli kerkinud tainas jahusel pinnal (umbes 1 cm paksuselt) ristküliku kujuliseks. Laota taina keskele pooled kartuli- ja munaviilud ning kalkunitükid. Raputa peale poole koguse jagu riivitud juustu. Tõsta üks tainaserv täidise peale ning aseta sellele järgijäänud täidiseained. Tõsta teine tainaserv peale ning suru see tugevasti teise taina külge. Tõsta ettevaatlikult, hea oleks kui on abikäsi, kulebjaaka ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 40 minutit. Ahjust välja võttes pintselda pealt kergelt veega ning jäta rätiku alla jahtuma.


Foto: Ragne Värk

Koostisosad

    • 25 g pärmi
    • 2 sl suhkrut + 3 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
    • 3 dl vett
    • 1,5 tl soola
    • ca 9 dl jahu
    • 50 g sulatatud võid, leigeks jahutatuna
  • Täidis
    • 4-5 suurt keedetud kartulit
    • 3 keedetud muna
    • 300 g Rannamõisa suitsutatud kalkuni kintsuliha
    • 75 g riivitud juustu
  • Pealt määrimiseks
    • 1 muna