Küüliku-läätsehautis

Siiamaani olen ma Rannamõisa hobiprojekti raames müüdavast küülikust valmistanud ainult lihtsaid retsepte. Pole mõtet miskit keerulist teha kui on võimalus valmistada kiiresti väga maitsvat. Küülik tihtipeale valmibki lihtsalt, suurimaks abimeheks on suve lõpul purki pistetud peenral kasvanud ürdid. Sellele roale annavad mõnusa maitsekiiksu aga kaneel ja sellerilehed. Tänu läätsedele võib nimetada seda novembriõhtute soojendavaks potiroaks.

 

Valmistamine

Tükelda küülik väiksemaks*. Viiluta 1 sibul õhukesteks ning pane kaussi, lisa valge vein ja veiniäädiks, sellerilehed ning kaneel. Tõsta kausile peale kaas, tõsta jahedasse ning jäta marinaadi maitsestuma üleöö.

Seejärel võta liha, marinaadist välja ning eemalda üleliigsetest toiduainetest. Aseta kuumuskindlasse ahjuvormi purustatud tomatid ja ülejäänud sibul (viilutatuna). Sega see kokku koos soola, pipra js sinepiga. Kurna läbi sõela potti marinaadivedelik ning vala ahjuvormi. Sega sisse läätsed Kõige viimasena lisa küülikutükid. Hauta ahjukaane all (võib kasutada ka hõbepaberit) 175 kraadi juures 40minutit.

*Soovitav lõigata kuueks - koivad (2tk), esikäpad (2tk) ning rindkere (2tk).


Foto: Ragne Värk

Koostisosad

    • ca 1,2 kg Rannamõisa Jahutatud küülik
    • 2 suurt sibulat
    • 1 dl valget veini
    • 1 dl veiniäädikat
    • peotäis varssellerilehti
    • 1 tl kaneeli
    • 2 purki purustatud tomateid
    • 4 dl punaseid läätsi
    • 1 tl soola
    • pipart
    • 2 sl sinepit