postthumb

Lillkapsagratään

Kui mõelda viimastele nädalatele, siis külm ilm vaheldub veidi soojemaga, vihm võitleb lumega, päike üritab võidule saada pilvedest jne. Ühesõnaga tekib kergelt nõutu tunne, kas peab sügisel välja võetud haudepotid ilusti riiulisse järgmist talve ootama panema või siiski veel uhkelt nenedes erinevaid ahjuroogasid valmistama. Vastavalt ilmale tahaks kord miskit vürtsikalt särtsakat ning kord jälle kerget ja veidi suviselt pakatavat rohelust. Praegusel hetkel tundub meeleolu soosivat miskit lihtsat ja kerget. Praegu annavad poeriiulitel tooni imeilusad lillkapsad, mis talvisele omase veidi mõrkja maitse on asendanud hoopis palju parema ning maitsvamaga.  Seetõttu passiks tänasesse päeva üks suurepäraselt argipäevadesse sobiv roog – lillkapsagratään hakitud kalkuni rinnalihaga.

Valmistamine

Keeda lillkapsa- ja bokkoliõisikuid soolaga maitsestatud vees ca 8-10 minutit kuni need on kergelt krõmpsud ehk al dente, nõruta korralikult. Samal ajal prae hakitud rinnaliha kuumal õliga piserdatud pannil kuni roosaka värvuse kadumiseni. Maitsesta soola ja pipraga. Sega omavahel jogurt, sinihallitusjuust ja sinep, maitsesta soolaga.

Aseta võiga määritud ahjuvormi keedetud lillkapsas ja brokkoli, selle peale laota hakkliha. Vala peale kokkusegatud jogurtikaste ning kõige peale raputa murendatud saiasisu. Küpseta 200 kraadi juures seni kuni gratään on pealt kuldpruun.


Foto: Ragne Värk

Koostisosad

    • 250 g lillkapsaõisikuid
    • 250 g brokkoliõisikuid
    • 275 g Rannamõisa Hakitud kalkuni rinnaliha
    • 150 g maitestamata jogurtit
    • 75 g sinihallitusjuustu
    • 1 tl mahedat sinepit
    • ca 50 g murendatud saiasisu
    • soola, pipart