postthumb

Magushapu kana ehk gu lo gai

Hiina uue aasta algust on paslik tähistada ühe Hiina köögi tõelise hitiga ehk kanaga magushapus kastmes. Vähe on inimesi, kes seda ei armastaks ning variatsioone magus-hapu kastme teemadel liigub ka lõputult. Siintoodud versioon on pärit Hiina läänepoolsest osas ning Hiinas kasutatakse magushaput kastet isegi sagedamini kala juures. Meil on pigem levinud kana selle kastmega valmistamine.

Kastme maitsestamisel tuleks pigem usaldada oma maitsemeeli kui retseptis näpuga täpsetes kogustes järge ajada. Koostisained jäävad  küll samaks, kuid igaühele sobilik magusa ja hapu tasakaal tuleb ikkagi endal paika sättida. Kui kellegi jaoks võib kaste olla liiga magus, siis kõrvalistuja jaoks võib see olla hoopis liiga hapu jne. Muidu on aga tegemist lihtsa, maitsva ja äärmiselt mõnusa ning kiirelt valmiva klassikuga ning kui kõiki koostisosasid ei ole käepärast, on väikesed asendused ikka lubatud. Seesamiõli võiks küll kindlasti olla, Hiina toidu spetsiifiline mõnus maitse peitub sageli just seesamiõlis.
Ilusat Draakoniaastat!

Valmistamine

Sega esmalt marinaadiained. Lõika kanafilee väikesteks kuubikuteks ja marineeri kanafileed ca 20 minutit. Samal ajal valmista kaste. Kuumuta riisiäädikat pannil, lisa suhkur, sojakaste ja ketšup. Sega kuni suhkrur on sulanud ning tõsta kaste kõrvale.

Kuumale vokkpannile kalla paar lusikatäit maapähkliõli ning voki kanafilee kergelt läbi, kuni pealispind on kuldpruun. Tõsta kanafilee kõrvale.

Samale vokkpannil kuumuta ülejäänud maapähkliõli ja prae küüslauk ning ingver läbipaistvaks. Lisa köögiviljad ja prae ca 2 minutit. Nüüd kalla pannile ka kana ning prae veel minut-paar. Viimasena kalla peale kaste, lisa veidi seesamiõli ning rohelist sibulat.
Serveeri koos aurutatud riisiga.
Fotod: Tuuli Mathisen

Koostisosad

    • 450-500 gr Rannamõisa jahutatud broilerifileed
    • 5 spl maapähkli õli
    • 1 peeneks hakitud küüslauguküüs
    • Pöidlaotsa suurune jupp värsket ingverit
    • 1 paprika (võib olla nii roheline kui ka punane) ribadena
    • 1 sibul hakituna
    • 1 porgand ribadena
    • 1 tl seesamiõli
    • Hakitud rohelist sibulat
  • Marinaadi jaoks
    • 2 tl sojakastet
    • 1 tl kuiva šerrit või Shaoxingi riisiveini või ka kuiva valget veini
    • ½ tl soola
    • Veidi seesamiõli
    • Näpuotsaga valget piprat
  • Kastme jaoks
    • 8 spl riisiäädikat
    • 4 spl pruuni suhkrut
    • 2 tl sojakastet
    • 6 spl tomatiketšupit