postthumb
4-le

Marineeritud pardifilee juurselleri-kartulipüreega

Pardifileed on teadagi imelihtne valmistada. Üks parimaid meetodeid pardifilee valmistamiseks on selle pruunistamine pannil ning seejärel väheke järelküpsemist ahjus. Samamoodi toimib ka allolev retsept. Kasutatud on aga tavapärase küpsetamise asemel marinaadi, mis pardifileele mõnusa magusa varjundi juurde annab. Lisandiks sobib näiteks kartuli-juurselleripüree.

Valmistamine

Puhasta pardifilee üleliigsetest kelmetest. Lahusta mesi õunamahla ja palsamiäädikaga ning aseta pardifileetükid marinaadi vähemalt 10 tunniks. Seejärel kuivata majapidamispaberiga fileed kuivemaks. Tee nahale noaga sisselõiked 1 cm vahega (ühtepidi ja teistpidi, et tekiks ruudustik). Aseta fileed, nahaga pool all, keskmise kuumusega pliidile, külmale pannile.

Raputa peale veidi meresoola. Küpseta seni, kuni nahk on ilusti kuldseks küpsenud. Pööra fileed ümber ning pruunista veel paar minutit. Raputa fileedele peale veidi meresoola ja pipart ning paki need eraldi fooliumitesse.

Küpseta 180 kraadi juures 3 -7 minutit (olenevalt soovitud küpsusastmest). Võta ahjust ning jäta fooliumi rahunema 10 minutiks. Serveerides lõika filee neljaks või viieks tükiks (vt pildilt). Vala peale fooliumisse tekkinud lihamahl ning serveeri koos juurselleri-kartulipüreega.

Lõika juurseller ja kartul veidi väiksemateks tükkideks ning keeda soolaga maitsestatud vees, kuni juurviljad on pehmed. Seejärel püreesta nad läbi kartuliriivi (kui seda ei ole võib kasutada vana head pudrunuia). Aseta segu uuesti potti, lisa parmesan ning kuumuta pliidil juurselleri segu. Lisa koort  - nii palju, et tekiks parajalt ühtlane mass. Maitsesta vajadusel soolaga.


Foto: Ragne Värk

Koostisosad

    • 3 Rannamõisa jahutatud pardifileed
    • 3 sl mett
    • 3 sl palsamiäädikat
    • 6 sl õunamahla
    • meresoola
  • Juurselleri-kartulipüree
    • 300 g juursellerit, koorituna
    • 300 g kartulit, koorituna
    • soola
    • 3-5 sl riivitud parmesani
    • rõõska koort (10%)