Oktoobrikuu külalisblogija Evelin Ainomäe ja kaalusõbraliku Caesari salati retsept 

Rannamõisa linnulihablogi selle kuu külalispostitaja on bikiini fitnessi professionaalsel tasemel harrastav Evelin Ainomäe. Loe Evelini treeninguterohkest elust ja väljakutsetest toitumisvallas alljärgnevalt ning hoia pilku peal tema kaalu armastavatel retseptidel! Saladuseloori kergitades võib öelda, et ta jagab oma kogemusi ja teadmisi meie lugejatega ka paaril järgmisel kuul. Tasub silma peal hoida!

Mina olen Evelin, 37-aastane naine, hariduselt inglise keele ja tervisekasvatuse õpetaja. Tegelikkuses olen ärinaine ning töötan ilutoodete maailmas tänaseks juba üle 15 aasta. Igapäevaselt tegelen luksusliku kosmeetikasarja Babor müügiga ning juhatan Babor Beauty Spa-d Radisson Sky Hotellis. Lisaks olen Estonian Business Schoolis omandamas magistrikraadi rahvusvahelises ärijuhtimises.
Sellest kõigest väljaspool on minu suurimaks kireks aga sport, täpsemalt bikiini fitness. Hetkel valmistun Bikini Fitness Masters Maailmameistri võistlusteks, mis toimuvad juba selle aasta detsembris. Ees ootavad ka Eesti Meistrivõistlused, möödunud kevadel sain pärjatud karikavõitja tiitliga bikiini fitness masters-kategoorias.

Siin blogis kirjutan oma toitumisest. Miks? Sest bikiini fitness on ala, mille eesmärgiks on harmooniline keha ning seda tervisliku toitumiseta ei saavuta. Oleme ju kõik kuulnud, et oled see, mida sööd. Oma kogemuse baasilt spordi maailmas saan väita, et just nii see ongi. Võin treenida iga päev ja tunde, kuid kui toitumine ei ole paigas, siis tulemusi ei tule. Enda lavavormi viimiseks, aga ka igapäevase hea tervise ja väljanägemise nimel tuleb süüa tervislikult ja läbimõeldult. Lihtsaimaks reegliks, millest lähtuda, on valida toit, mis on kasulik, toitainerikas ning süüa seda õiges koguses, arvestades kehalist aktiivsust. Et minu treeningrütm on hetkel võistluseelselt väga tihe, siis pean hoolega jälgima, et annaksin oma kehale õiget kütust. Enamasti mõtlengi toidust kui keha kütusest – nii nagu auto ei sõida tühja paagiga, ei suuda seda ka keha. Samas ei unusta ma toidu juures selle maitset ja naudinguaspekti.

Toitumise puhul lähtun eelkõige põhimõttest, et toit peab olema puhas. Inglise keeles on kasutusel termin clean eating ning see tähendab seda, et tean, mida söön. Minu toidulaud on väga mitmekesine, tarbin ohtralt puu- ja juurvilju, täisteratooted ning suhteliselt suures koguses valku, mida ammutab eelkõige munavalgest ning kvaliteetsest fileelihast. Ilma valguta ehk lihata ma oma elu ette ei kujuta. Iga inimene on individuaalne ning see, kui palju me liha vajame, on erinev. Et minu lihased seda nõuavad, on liha minu toidulaual igapäevaselt ning seda suhteliselt suures koguses. Kuna hetkel olen võistluseelsel dieedil ning piiran toidu rasvasisaldust, siis tarbin eelkõige linnuliha, suurteks lemmikuteks on kana ja kalkuni rinnafilee. Ma ei tüdine neist iial ning mõtlen aina viise, kuidas luua linnuliha toodetest tervislikud, maitsvad ning toitainerikkad road. Et ma jumaldan salateid ja juurvilju, siis enamasti kombineeringi linnuliha erinevate salatikomponentidega ega pettu iial.

Et ma olen toitumises õigel teel, näitab mulle peegel ning igakuised põhjalikud vereanalüüsid, millest on teadjal võimalik saada kätte info kogu keha tervisliku seisundi kohta.

Miks ma just linnuliha armastan – mulle meeldib selle maitse, see on puhas ja klaar ning boonuseks madala rasvasisaldusega. Et mulle meeldib tunda liha enda maitset, ei kasuta ma enamasti maitseainesegusid, lisan vaid soola ja ürte, vahel ka vürtse. Valmistamise viisidest eelistan grillimist, aurutamist, vahel ka praadimist. Väldin aga alati paneeritud toite ega kasuta fritüüri.

Tihti arvatakse, et bikiini fitness võistleja dieet on väga üheülbaline ja maitsetu, kuid nii see ei ole. Peaaegu igast roast on võimalik kohandada sobilik alternatiiv, muutes veidi komponente ning asendades osa ainetes kavalalt teiste ja tervislikumatega.

Selle näiteks jagangi teiega, kuidas valmistada Caesar salatit ilma, et dieet kannataks.

Caesar on paljude lemmiksalat, kuid mõned selle komponendid on väga rammusad ning kaalu langusega kokku ei käi. Eelkõige muudab Caesari salati rammusaks kaste, lisaks juust ja ka saiakuubikud. Seega otsustasingi välja mõelda alternatiivi klassikalisele caesarile, mida võivad ka kaalujälgijad muretult süüa.

 

 

evelini-salat

Valmistamine

Esmalt valmista salati põhi. Rebi sobiv kogus Rooma salatit suupärasteks tükkideks ja aseta need kausi põhja. Poolita kirsstomatid ja sibul.
Auruta, grilli või prae kalkuni rinnafilee, maitsesta meresoola, pipra ja purustatud tšillipipraga. Kuna kalkuni rinnafilee on väga rasvavaene, kasuta praadimiseks õli, kuid minimaalses koguses (hea vahend õlikoguse vähendamiseks on kasutada õlipritsi või osta õli pihustatavas pudelis).

Järgmisena valmista kaste. Sega omavahel ülejäänud hakitud sibul, jogurt ja sinep. Lisa sinep lusika kaupa, et endale meelepärane maitsetugevus kombineerida. Lisa balasamico, veidi jahvatatud musta pipart ning meresoola.

Serveeri: Vala kaste salatile ning sega läbi. Kõige peale aseta kalkunifilee tükid ja poolitatud kirsstomatid. Kaunista värske basiilikuga.

Kui soovid tõsta salati süsivesikute kogust ja armastad Caesari salati juurde kuuluvaid saiakuubikuid, kasuta neid. Lahjema salati saamiseks asenda aga saiakuubikud tükkideks murtud Fazeri musta kuivikleivaga.

Head katsetamist ja mõnusat toiduelamust!

Evelin

Koostisosad

    • Kaalusõbralik Caesari salat
    • ½ pead Rooma salatit (või jääsalatit) 
    • Kirsstomateid 
    • Rannamõisa kalkuni rinnaliha (võib asendada ka kana rinnafileega), arvesta ca 80 g sööja kohta
    • Purustatud tšillipipart kalkuniliha maitsestamiseks 
    • 1 šarlott sibul (võib ka välja jätta)
    • 180 g kreeka või maitsestamata jogurtit (4% rasvasisaldusega või rasvatu jogurt)
    • 1 spl balsamico äädikat
    • Musta pipart 
    • Meresoola 
    • Värsket basiilikut 
    • 3 spl Dijoni sinepit meega
    • Fazeri tumedat seemnetega kuivikleiba 

Värsked inspireerivad retseptid

Vaata kõiki