postthumb
4 tk

Pita saiad Maiuspalaga

Kui tegemist on endatehtud omaküpsetatud tootega, siis on sellel ikka kordi parem maitse kui poeriiulilt saadud toodetega. Siin on ehe näide sellest, kui hästi võivad maitsta koduküpsetatud pita saiad (ehk siis meie keeli nisujahust kuklikesed). Ahjuvärsked kohevad kergelt leiged saiad hommikul on ju vastupandamatud. Kuna olen meie pere ainus küpsetaja/kokkaja, siis väiksena sai unistatud ahjuvärkestest küpsetistest. Nüüd sellepärast vist teengi väiksena ilmajäänud toidu-unistused oma kokkamiste näol tasa. Neid samu õhkõrne pitasid võib süüa lihtsalt niisama, kuid teiseks väga tähtsaks komponendiks minule on sinna vahele pandud täidised. Viimastel kuudel on minu üheks tõsiseks lemmiktooteks number üks saanud Rannamõisa marineeritud lepasuitsu kintsuliha Maiuspala. Sellise kiiduväärt tootele pean ma kohe kindlasti reklaami tegema, sest tihtipeale harjutakse ju ikka vanu kindlaid tooteid ja maitseid ostma ning uudistooted jäetakse sageli lihtsalt  poodi. Kõnealune Maiuspala on kergelt marineeritud ning õrn-suitsumaitsega – tuletab maitselt meelde kodutehtud liha… ehk siis on maitselt nii kodune.

Valmistamine

Pita saiade valmistamiseks: Lahusta pärm käesoojas vees. Lisa suhkur ja sool. Seejärel lisa pidevalt sõtkudes juurde jahu. Kata valmis sõtkutud tainas rätikuga ning jäta sooja kohta ca 0,5-1 tunniks kerkima. Pane ahi 250kraadi juurde kuumenema, tõsta küpsetusplaat ahju. Jaota tainas 10 palliks ja rulli need 5 mm paksuseks ümergusteks ringideks. Puista kergelt jahuga üle, kata puhta rätikuga ning lase veel 10 minutit kerkida. Aseta tainarõngad eelnevalt soojendatud ahjuplaadile ning küpseta 250 kraadi juures ca 7-8 minutit.

Täidisega pitade valmistamiseks võta 4 pitat ning lõika horisontaalselt pooleks. Määri saiapooli ketšupiga. Lõika 2 lepasuitsu kintsuliha tükki pooleks ning aseta neljale saiapoolele. Selle peale pane rohkelt riivitud juustu. Küpseta saiapooli (ka ainult ketšupiga kaetud) 175 kraadi juures seni, kuni juust on kergelt sulanud. Ahjust välja võttes raputa üle hakitud rohelise sibulaga ning aseta teine saiapool peale.

Pitade retsept mugandatud nami-namist.

Foto: Ragne Värk

Koostisosad

  • Pita saia tainas (ca 10 tk)
    • 25 g presspärmi
    • 3 dl vett
    • 2 tl soola
    • 1 sl suhkrut
    • ca 450 g jahu
  • Nelja võileiva jaoks võta
    • 4 pita saia
    • ketšupi
    • 1 pk Rannamõisa marineeritud Lepasuitsu kintsuliha Maiuspala
    • riivitud juustu
    • rohelist sibulat