postthumb
8 tk

Rukkipirukad maksa-kartulitäidisega

Broilerimaksa saab ideaalselt kasutada pirukatäidisena. Ühe võimalusena on lisada täidisesse lisaks maksale ka veidi kartulit ja sibulat. Nendesamade pirukate juures on kaks üllatusmomenti – esmalt rukkijahu sisaldav maitsev pirukatainas, mis koostiselt veidi krõbe. Teisalt on üllatuseks imehästi kokkusobiv maksa-kartulitäidis.

 

Valmistamine

Sega kuivained omavahel, näpi hulka või. Lisa õlu ning sõtku segu tainapalliks. Rulli tainas jahusel pinnal lahti ning vormi sellest 16  ca  8cm läbimõõduga ketast (kui tainast jätkub tee rohkem).

Täidise jaoks prae sibul pannil õlis klaasjaks (selleks, et sibul ei kõrbeks raputa peale veidi soola). Kuivata ja puhasta maks kelmetest ning lõika väikesteks viiludeks, poole pealt lisa seltsiks sibulatele. Prae kõik kiiresti suurema kuumuse juures läbi ning tõsta pann tulelt. Lisa hapukoor ja kartul ning sega ruttu läbi.

Jaota tainas pooltele tainaketastele. Pane peale teine tainaring ning suru ääred tugevasti kinni (kasutasin kinnisurumiseks spetsiaalset tainavormi sakilisi ääri). Küpseta pirukaid 190 kraadi juures 30 minutit. Serveeri, soovitavalt soojalt,  koos rukolaga


Foto: Ragne Värk

Koostisosad

    • 1,5 dl rukkijahu
    • 1,5 dl nisujahu
    • 125 g võid
    • o,5 tl soola
    • näpuotsatäis suhkrut
    • 2-3 sl tumedat õlut
  • Täidis
    • 1 suurem keedetud kartul
    • 1 sibul, peeneks hakituna
    • 175 g Rannamõisa jahutatud broilerimaksa
    • 1 sl hapukoort
    • soola, pipart