postthumb
2
30 min

Siidrikastmes kalkunimaks hernepüree ja praemunaga

See retsept maitseb oivaliselt nii soojal suvepäeval, kui ka jahedamal sügis-talvisel perioodil. Kalkunimaksa on äärmiselt lihtne ettevalmistada, kuna sel puuduvad broilerimaksale omased rohked kõhred ja kelmed. See on kõige parem niisama praetud koos lihtsa kastme ning kerge lisandiga. Selles retseptis on pannil küpsetatud kalkunimaksa lisandiks siidrikaste, hernepüree ja praemuna.

 

 


Foto: Ragne Värk

Valmistamine

Valmista esmalt hernepüree. Selleks keeda herned ja brokoliõisikud soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ning lisa siis köögiviljadele või ja piim ning püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Sobiva konsistentsi saavutamiseks võid lisada piima. Kõige lõpuks sega lusikaga püreesse toorjuust. Maitsesta lõplikult.

Pane maks eelnevalt piima sisse likku umbes 15 minutiks. Seejärel kuivata maksatükid majapidamispaberiga ning püherda neid soolaga maitsestatud jahus. Kuumuta pannil suur sorts õli, lisa maksatükid ning prae need kiiresti mõlemalt poolt küpseks. Seejärel lisa pannile siider, sojakaste ning sega sisse sinep. Alanda kuumust ning lase kaane all podiseda paar minutit. Sega juurde koor ning tõsta pann tulelt. Prae teisel pannil peekoniviilud ja praemuna valmis (soovitavalt jäta munakollased vedelaks). Maitsesta munad soola ja pipraga. Serveeri maksa koos kastme, hernepüree, peekoni ja praemunaga. Jälgi, et maks üle ei küpseks!

Koostisosad

    • 400 g Rannamõisa jahutatud kalkunimaksa
    • piima (maksa leotamiseks)
    • soola, jahu, õli
    • pipart
    • 2 muna
    • 4 peekoniviilu
  • Siidrikaste
    • 1 dl magusamat (pirni)siidrit
    • 1 sl heledat sojakastet
    • 1 tl mahedat sinepit
    • 2 sl rõõska koort (10%) või kookospiima
  • Hernepüree
    • 150 g brokolit
    • 150 g herneid
    • 1 sl võid
    • ca 1,5 dl piima
    • 50 g toorjuustu (maitserohelisega)
    • soola