postthumb

Siidris hautatud küülik õuntega

Sügisesel hooajal, kui õuntega uputab, võib õunu sättida hautatud küülikule seltsiliseks. Tulemuses pettuma ei pea, pigem vastupidi.  Naturaalselt õunasiidrit veel kastmevedelikuks ja tõeliselt maitsev küülikuhautis võibki ahju minna. Nii siider kui ka õun oma kergelt hapuka maitsega sobivad küülikulihaga imehästi. Ilusat särtsu lisab veel teraline Dijon sinep ja lõppviimistuse annab sortsuke calvadost. Idee küülikut siidris hautada on pärit Prantsusmaal Normandiast, kust tulevad ka parimad naturaalsed õunasiidrid.

Valmistamine

Tükelda küülik alljärgnevalt.


Fotod: Tuuli Mathisen

Kuumuta pannil õli ja või segu. Sega jahu soola ja pipraga ning veereta küüliku tükke jahusegus. Prae tükke mõlemalt poolt kuni kuldse värvuse saamiseni. Aseta küülikutükid ahjupotti.

Samal pannil hauta sibulat keskmisel kuumusel, kuni sibul on kergelt pruunistunud. Lisa kooritud ja tükeldatud õunad, calvados või brändi, kanapuljong, siider, sinep ja vahukoor ning lase keema tõusta. Maitsesta, kuumuta kaste keemiseni ning kalla küülikutükkidele. Lisa paar oksa tüümiani.

Kata ahjupott kaanega ning hauta ahjus 180 kraadi juures ca 1,5 tundi. Valmis pajaroast tõsta jänesetükid välja ning vedelik kurna. Soovi korral suru ka õunad läbi sõela ja lisa saadud püree kastmele.

Koostisosad

    • 1 küülik
    • 3 spl jahu
    • õli ja või segu praadimiseks
    • 1 suur sibul hakituna
    • 2 keskmise suurusega õuna (roheline Granny Smith vm tugevama kehaga hapukas õun)
    • 3 spl calvadost või konjakit
    • 250 ml kanapuljongit
    • 200 ml kuiva (soovitavalt Normandia) siidrit
    • 3 tl Dijoni sinepit ja/või täistera sinepit
    • 100 ml vahukoort
    • Soola ja pipart
    • Paar oksa tüümiani (soovi korral)