Spordipidu ja toitumine – mida enne võistlust süüa?

Peagi on pealinna tänavatel aset leidmas üks aasta suuremaid rahvaspordisündmusi. Tõenäoliselt on paljud selle võistluse nimel terve suve higi valanud, nüüd jääb kinnitada vaid stardinumber rinnale ja stardipauku oodata.

Kuna treeningud on enamuses tehtud, saab selle võrra rohkem tähelepanu pöörata teistele sooritust mõjutavatele teguritele nagu vaimne valmisolek või võistluseelne toitumine. Küsimus, millega enne võistlusi kõige enam kokku puutun, on muidugi, et mida enne võistlust süüa? Kui tippsportlaste puhul räägitakse toitumisest kui suurest salarelvast, siis millele peaks harrastussportlane võistluseelse toitusedeli puhul tähelepanu pöörama?

Võib-olla oled kuulnud või ise kogenud, kuidas enne maratoni või pikemat võistlust korraldatakse ühiseid sööminguid, mis tihti kannavad nime pasta-party (tõlkes pasta-pidu). Kuna pikematel sooritustel on organismi peamiseks energiaallikaks süsivesikud, on enne võistlust oluline nende varusid optimeerida. Siiski tasub meeles pidada, et süsivesikurikas toit ei tõsta kellegi tempot, vaid võib heal juhul aidata organismil natuke kauem vastu pidada. Seetõttu sõltub lisasüsivesikute vajalikkus ennekõike võistluse pikkusest ja sportlasest. Need, kelle jaoks kestab jooksupidu üle kahe tunni, tasub mõned päevad enne võistlust pöörata rohkem tähelepanu süsivesikute osakaalule toidumenüüs. Viimase jaoks on head allikad näiteks pasta, riis või kartul. Nende jaoks, kes jooksevad või kõnnivad näiteks 10 km, ei peaks spordisündmus toidumenüüs suuremaid muudatusi kaasa tooma.

Siinkohal jagan teiega üht kiiret retsepti ja toon selle põhjal lihtsustatud näite: kui pingutus kestab üle 120 minuti (ehk peamiselt maratoni, aga ka poolmaratoni jooksjad), tasub antud retseptis suurendada süsivesikute osakaalu ehk tõsta makaronide kogust kuni 3-4 korda (poolmaratoni korral 2-3). Suur süsivesikute tarbimine võib aga tõsta võistluseelset kehakaalu mitme kilogrammi võrra, mistõttu tasub igaühel arvestada enda organismi eripäraga.

Tõenäoliselt piisab enamusele sellest, kui hoida keha hüdreeritud (tarbida optimaalselt vett), toituda mitmekülgselt (nagu iga tervisesportlane tõenäoliselt igapäevaselt teeb) ning tarbida toiduained, mida organism probleemideta seedida suudab. Toitumisega ei tasu enne võistlust üle mõelda.

Retsept: Kalkunipasta kodujuustuga

300 g makarone
1 pakk (ca 450 g) hakitud kalkuniliha
200 g kodujuustu
2 paprikat
3 küünt küüslauku
Roheline sibul
Maitseained: meresool, pipar
Keeda makaronid. Samal ajal prae pannil kalkuni hakkliha. Lisa juurde maitseained (meresool, pipar), roheline sibul, hakitud küüslauk ja paprika. Kui makaronid keedetud, sega need omavahel kokku ja lisa juurde kodujuust (või natuke riivitud juustu).

Head isu ja mõnusat rahvaspordi pidupäeva!

Kalkunipasta 1800

Foto: Henri Ruul

Abiks kokkajale
5 inimesele
u 20 minutit valmistamiseks.
Lõuna- või õhtusöök.
Süsivesikute rikas toit sobib ideealselt enne pikka füüsilist pingutust!

 

henrinimi

Valmistamine

Koostisosad

Värsked inspireerivad retseptid

Vaata kõiki