postthumb

Suitsukanapirukas umbrohuga

Kõik koduaiad sisaldavad alati miskit söödavad. Kui aianurgas ürdi- ja maasikapeenrad ei laiuta, siis võib selle hea söögipoolise ka kasvõi keset õuemuru leida. Igas aias leidub ju veidike umbrohtu – väikesi noori naadilehti või särtsakat nõgest …. ja just nendest maltsadest saab valmistada imepäraseid toite. Olgugi, et umbrohi, aga ikkagi oma aias kasvav söögipooline.

Naati, võilillelehti ning nõgest tuleb korjata ajal, kui need veel väikesed on – siis kui lehed veel kõige mahlasemalt maitsevad. Korja, puhasta ning pista need siis suppi, salatisse, pastarooga või näiteks pirukasse – just nii nagu selle retsepti puhul. Rukkijahu sisaldava koogipõhja peal on üks imepärane kreemjas täidis, mis maitseb hästi kasvõi kergeks lõunasöögiks.

Valmistamine

Põhja valmistamiseks sega kuivained omavahel, näpi hulka või. Lisa vesi ning sõtku kogu mass tainaks. Määri võiga lahtikäiva koogivormi (22-24cm) põhi ja ääred, kata seejärel põhi küpsetuspaberiga.  Suru tainas vormi põhja ja äärtele.

Vala umbrohulehtedele peale keev vesi.  Hoia minutike keevas vees ning nõruta.  Haki umbrohulehed peenemaks. Tükelda kintsuliha. Täidise jaoks sega omavahel rõõsk koor, muna ja hapukoor. Lisa riivitud juust, peeneks hakitud umbrohulehed ning kintsuliha.  Maitsesta soola ja pipraga.

Vala täidis vormi pirukapõhjale ning küpseta 180 kraadi juures 30-40 minutit.

Foto: Ragne Värk

Retsept ilmus ka ajakirjas ÜKS (juuni/juuli 2012).

Koostisosad

  • Põhi
    • 1 dl rukkijahu
    • 2 dl nisujahu
    • 0,5 dl kaerakliisid
    • 0,5 tl soola
    • 150 g võid
    • 1-2 sl külma vett
  • Täidis
    • ca 10 dl nõgese-, naadi- ja võilillelehti
    • 200 g Rannamõisa suitsutatud broilerikintsuliha
    • 200 ml rõõska koort (10%)
    • 2 muna
    • 200  hapukoort
    • 100 g riivitud juustu
    • soola, pipart