Suvine lemmik – rohelise sibula võis praetud pardimaks värskete kartulitega

Maks on äärmiselt tänuväärne toiduaine. Õigesti valmistatuna võidab sööjates poolehoidu kohe kindlasti. Ära unusta maksa enne tarvitamist eelnevalt ca pool tunnikest piimas leotada, nii on lõpptulemus nauditavam.

Tegemist on ühe äärmiselt maitsva roaga, millega sobib maiustada näiteks suvilas. Valmistatud rohelise sibulavõie annab maksale meeldiva maitse.  Serveeri seda toitu kindlasti värskete kartulitega, millele veidi isetehtud võiet sisse segatud! Vaata ka: 6 nippi maksa valmistamiseks!

 

Valmistamine

Puhasta maks üleliigsetest kelmetest ning aseta piima sisse likku vähemalt 30 minutiks. Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks.

Aseta kõik võide ained kaussi ning mikserda ühtlaseks ilusaks massiks (ei tohi sisse jääda rohelise sibula tükke).  Maitsesta soolaga.  Kuivata piimas seisnud maks majapidamispaberiga ning maitsesta need soola-pipraga. Püherda maksatükke jahus mõlemalt poolt. Seejärel sulata pannil kõrgemal kuumusel suur lusikatäis võiet ning aseta maks sellesse praadima. Kuna maksa on palju, siis prae mitmes jaos! Prae maksatükid mõlemalt poolt kiirelt läbi (ära hauta), tõsta kõrvale. Prae samamoodi võis ka ülejäänud maksatükid, jättes veidi võid kartulitele.

Kui kõik on praetud, siis lisa kõik maksatükid uuesti pannile, Lisa rõõsk koor ning kuumuta minutike, kuni kaste pakseneb. Serveeri koos värske kartulitega. Võid need kahvliga purustada ning segada kokku järelejäänud võidega.

Foto: Ragne Värk

Koostisosad

    • 500 g Rannamõisa jahutatud pardimaksa
    • piima
    • soola,  pipart
    • ca 2dl jahu
    • 1 dl rõõska koort (35%)
    • värsket kartulit (serveerimiseks)
  • Võie
    • 75 g toasooja võid
    • kimp rohelist sibulat (võib asendada ka poole koguse murulauguga)
    • 1 küüslauguküüs, viilutatuna
    • soola