postthumb

Tagliatelle küülikuraguuga

Küülikuraguu on üks neid toite, millest võib väikest viisi sõltuvusse sattuda. Tomatises kastmes mõnusalt pehmeks haudunud küülikuliha on maitsemeeli paitav kombinatsioon. Ja kui see raguu on laotunud üle tagliatelle pasta, moodustub kokku ahvatlev toit, mis maitseb küll kõigile. Tegelikult saab tomatikastmes haudunud küülikulihast raguud tarvitada ka muude lisanditega: olgu selleks siis ahjuköögiviljad, kartul või juurviljapüree. Ja kes soovib, võib serveerida küüliku suuremate tükkidena. Nii et üks toit ja palju erinevaid võimalusi.

Valmistamine

Haki peekon, sibulad, küüslauk ja seller. Kuumuta paksupõhjalises ahjupotis pool oliiviõli kogusest ja või ning peekon, kuni peekonist on rasv eralduma hakanud. Lisa küüliku tükid ning pruunista neid mõlemalt poolt. Puista peale soola ja pipart. Pruunistatud tükid tõsta vahepeal pannilt Lisa pannile teine osa õlist ning prae keskmisel kuumusel sibul, veidi aja pärast lisa küüslauk ning seller ning hauta, kuni kööögivili hakkab pruunistuma. Nüüd aseta pannile tagasi küülikutükid, lisa ülejäänud ained, kata pott kaanega ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 1-1,5 tundi, kuni küülikutükid on pehmed.

Valmis raguud võid süüa ka kohe ahust võttes ja sobiva lisandiga.

Kui soovid aga valmistada imemaitsva pastaroa, siis lase ahjust võetud küülikuraguul veidi jahtuda. Eemalda liha luude küljest ning lõika parajateks tükkideks. Kalla tomatikastmesse tagasi. Keeda pasta pakendil oleva juhendi järgi (soovitav on keeta pastat 1 minut vähem kui pakendil märgitud, siis on tulemus al dente, mida peetakse kvaliteetse pastaroa üheks tunnuseks).

Sega keedetud pasta küülikuraguuga, puista peale riivitud parmesani ja värskelt jahvatatud musta pipart.
Fotod: Tuuli Mathisen

Koostisosad

    • 1 Rannamõisa jahutatud küülik, tükeldatuna
    • 1 dl oliiviõli
    • 150 gr suitsupeekonit
    • 30 gr võid
    • 2 sibulat
    • 4 küüslauguküünt
    • 1 sellerivars
    • 0,5 dl balsamicot
    • 300 ml valget veini
    • 3-4 spl kontsentreeritud tomatipastat
    • 400 gr tomatikastet või purustatud tomateid
    • 7-10 purustatud kadakamarja
    • 30 ml jõhvika või punasesõstra moosi
    • Värskeid tüümianioksi
    • 3 loorberilehte
    • Soola ja pipart
    • 500 gr tagliatelle pastat
    • Parmesani juustu riivituna