postthumb

Teeme sushit

Kindlasti on nii mõnigi sushi-austaja kogenud selle söömisel nii häid, kui ka halbu maitseelamusi…. ja kodus tehes pole ka nagu sushi-tegu nii kümnesse läinud. Kuidas valmistada õnnestunud sushit? Tegelikult on asi vaid pisikestes nippides, mis lõpptulemust suuresti mõjutavad. Alljärgnevalt roovime valmistada makit, see on rulli keeratud sushi. Sushi valmistamise lihtsaid nippe jagas Rannamõisale üks õppinud sushimeister.

 

 

Üldiselt. Sushi on populaarne jaapanlaste toit, mille idee sai tegelikult alguse kalade hoidmisest riisi sees, et need ei vananeks. Sushi valmistamiseks on vaja hästi valmistatud sushiriisi, meelepäraseid täidiseid ning norilehti. Lisandiks marineeritud ingverit, sojakastet ning wasabit.

Riis. Kõige olulisemaks vahendiks on sushi valmistamisel riis. Sushiriis on spetsiaalne riisisort, mis sisaldab kleepainet ning mis keedetakse poolpehmeks. See peab olema õige tekstuuriga ning õigesti maitsestatud. Tihtipeale jääb riis lõpptulemusena kas liiga äädikane, veidi maitsetu või liigsoolane. Kes riisi valmistamise ise ette võtavad, siis jätke meelde, et valmis tehtud sushiriisi ei tohi hoida külmkapis. Külmkapis muutub selle tekstuur sootuks. Pange lihtsalt valmis riis kaussi, katke see niiske rätikuga ning jätke veidi jahedamasse kohta seisma.

Fotod: Ragne Värk

Riisi valmistamise retsept:

2 dl jaapani sushiriisi
3 dl keeva vett
2 sl riisiäädikat
1 tl soola

Loputa riis korralikult vee all. Seejärel jäta rohkesse puhtasse vette umbes tunniks (või rohkem) ligunema. Vala riis sõelale ning nõruta. Kalla seejärel riis keedunõusse. Lisa valmistusainetes antud kogus keeva vett ja kuumuta kõrgel kuumusel, pidevalt põhjast segades, keemiseni umbes minut (ära liiga kaua kuumuta kõrgel kuumusel, pigem tuleb riisi nö kuumaga hetkeks ehmatada). Vähenda seejärel kuumus miinimumini ja hoia/hauta riisi kaane all umbes 15 minutit. Kui riis on kogu vee endasse tõmmanud, tõsta keedunõu pliidilt ja lase kaane all veidi jahtuda. Lisa äädikas ja sool ning sega hästi läbi ja lase täielikult külmaks minna. Väldi jahtumisel riisi kuivamist.

Soovitus. Kui nüüd see eelnev protseduur liiga keeruline tundub või soovid siiski valmistada sushit täiesti õigest ja hästi õnnestunud riisist, siis mitmed sushikohad müüvad ka kohapeal valmistatud riisi kaasa. Tasub küsida! Näiteks Pärnus asuv Ahoy Sushi müüb väga hästi valmistatud riisi kilohinnaga 5,20€. Poolest kilost riisist saad valmistada ligikaudu 50 makit.

Soja on sushile asendamatu kaaslane

Sushi valmistamiseks on vaja hankida nori lehti – need on merevetikatest kokkupressitud ja kuivatatud lehed. Sushi keeramisel kasutatakse bambusmatti, veel hõlpsam on, kui keerad bambusmatti ümber veel toidukile. Nii ei kleepu täidis bambusmati külge. Nori lehtedele asetatakse riis alati krobelisele pinnale! Selleks, et riis käte külge ei kleepuks, määri käed enne kergelt õliga kokku.

Sushi lehed on tervelt kasutamiseks liiga suured. Selleks, et saada meelepäraseid sushi-ampse, lõika nori leht pooleks.

Kõige suuremaks veaks, mis sushi valmistamisel tehakse on see, kui riisi asetatakse norile hästi palju ning tihedalt kokku pressituna. See tekitab juba mõne maki söömisel täiskõhu. Lisaks suure riisikoguse juures jääb täidise maitse tahaplaanile. Sushi tuleb nori riisile panna pigem “säbruliselt”. Kinni ära riisi patsuta! Poolele nori lehele arvesta umbes 80-90 g riisi.

Lutserni idud sobivad sushi sisse ideaalselt!

Kokkuvõtteks:

– Valmiskeedetud sushiriisi ära külmkapis hoia! Aseta riis kaussi, kata niiske rätikuga ning hoia jahedamas kohas;
– Sushi on kõige maitsvam valmistamise hetkel. Kaks tundi on kõige ideaalsem aeg sushi ära süüa;
– Suupäraste makide valmistamiseks lõika nori leht pooleks;
– Aseta riis nori lehele alati krobedale pinnale!
– Riisi pane nori lehele pigem vähem kui rohkem;
– Et riis käte külge ei kleepuks, määri käed enne kergelt õliga kokku;
– Poolele nori lehele piisab 80-90 grammist riisist;
– Riisi ära kokku patsutades vajuta. Jäta riis norile õhuliselt;
– Täidisena võid kasutada kõike – vaja on lihtsalt lennukaid mõtteid!
– Lisaks tavapärastele makidele, valmista ka califoria makit, see on tagurpidi maki, kus riis jääb väljapoole;
– Sushi kõrvale serveeri sojakastet, marineeritud ingverit ja wasabi. Viimane on küll väga vürtsika maitsega pasta, mis paljudele meeldida ei pruugi.
Marineeritud ingverit kasutatakse algupäraselt suupuhastamiseks erinevate täidistega sushide vahel.
– Söömispulgad – kas teadsid, et pulkade peenikesed otsad on söömiseks ning jämedamad otsad sushi tõstmiseks suurelt vaagnalt?

Retsept
Tavalist makit oskab teha igaüks, seetõttu valmistame california makit, kus riis on väljapool. Valmib california maki Rannamõisa lepasuitsu broileririnnalihaga, kurgiribade, toorjuustu ja lutserni idudega.

Tee vajalikud ettevalmistööd – lõigu valmis sobivad täidised, valmista riis (kui juba valmistehtut ei kasuta) ja kata bambusmatt toidukilega. Seejärel pane pooleks lõigatud nori bambusmatile – sile pind allapoole ning krobeline ülespoole.

Aseta norile riis. Väga oluline on, et riisi peale panemisel ei patsutata. Nori tuleb riisiga kata pigem nagu säbruliselt ning isegi lohakalt. Koguseliselt võiks riisi poolele nori lehele arvestada 80-90g. Ülemine serv jäta umbes näpujagu riisist vabaks!

Kui riis on norile pandud, keera see ümber. Aseta pikkupidi altpoolt 1/3 peale umbes 1 sl toorjuustu (vt pildilt).

Seejärel aseta toorjuustule peale täidis. Valmistasime maki lutserni idude, lepasuitsu broileririnnaliha, ja kurgiribadega. Jälgi, et täidist ei saa liiga vähe, aga ka mitte liiga palju. Viimasel juhul võib sushirull mitte haakuda.

Seejärel nihuta kogu nori leht babusemati äärele ning keera selle abil sushi rulli. Rulli keerates hoia pöidlatega bambusematti ning ülejäänud sõrmedega suru täidisele. Tõsta nori alumine äär üle täidise, seejärel keera 1 kord veel (ehk kuni lõpuni) – seega 2 liigitust rulli keeramiseks.

Rösti seesamiseemned ning püherda rulli nendes. Seesamiseemnetega kata maki ülemine osa.

Seejärel lõika rull poole ning need omakorda kolmeks – nii saad ühest rullist 6 california makit. Kõrvale serveeri sojakastet, wasabit ning marineeritud ingverit.

Nagu eelnevalt mainitud, on kõige parem värskelt valmistatud sushi, mille peaks ära sööma värskelt kahe tunni jooksul alates valmistamisest!

Artikli koostas,
Ragne Värk
Rannamõisa Linnuliha

Valmistamine

Koostisosad