Kas Sina alustad päeva hommikusöögiga?
Kõik me tahame püsida parimas vormis ja üldiselt teame, mida selle nimel teha tuleks: palju liikuda ja tervislikult toituda, vähendada magusa ja liigselt rasvarohke toidu hulka. Kas aga tead, miks on oluline alustada oma päeva toitainerikka ja tervisliku hommikusöögiga?
Kaalu langetamiseks on üks lihtne reegel – tarbi kaloreid vähem kui energiat kulutad. Et sellega aga ei kaasneks näljatunnet, tuleb läheneda targalt.
Üks sagedasemaid vigu kaalulangetamisel on liigne kaloridefitsiit ehk keha nälga jätmine. Äärmuslikud lühiajalised dieedid, mis parimal juhul paar kilo viivad, lõppevad pahatihti kaalu taastumisega või veel enam, hoopis lisakilodega. Kui eesmärgiks on kaalu langetada, kehtib näljatunde vältimiseks lihtne reegel – ära jäta toidukordi vahele!
Eriti oluline on aga nimelt hommikusöök. Kui jätad selle vahele ja mõtled, et nii hea kerge tunne on ja juba kaal kukub, sest keha toitu ei saa, siis eksid. Tavapärane stsenaarium on järgnev: pead vastu toiduta lõunani või halvimal juhul õhtuni, mil võtavad maad metsik nälg ja kontrollimatud isud – sa sööksid kõike ja valimatult, sest arusaadavalt on enesetunne kehv. Kuna suure näljaga sööd rohkem kui kogu päeva vältel plaanis oli, on tulemuseks kaalulanguse asemel hoopis kaalunumbri tõus…
Alustades päeva hommikusöögiga, käivitad kehas ainevahetuse ek piltlikult öeldes, kaloripõletuse protsessi. See tagab stabiilse veresuhkru taseme ja hea enesetunde. Näljatundeta suudad tegutseda ja olla edukas oma igapäeva toimetustes ning tagada ka efektiivse treeningu, mida päeva jooksul ehk plaanid.
Kindlasti peab hommikusöök olema ka tervislik ja toitev. Kui mõte hommikupudrust sulle ei meeldi, proovi seda valgurikast hommikusöögi retsepti, mis tegelikult sobib ka lõuna või õhtusöögiks.
Head katsetamist!
Evelin
Koostisosad
-
- Omlett linnuliha, seente ja spinatiga
- 3 muna
- 50 g kana või kalkuni rinnafileed
- Seeni, nt 5-6 šampinjoni või metsaseeni
- Peotäis värsket beebispinatit
- 1 šarlott sibul
- ½ küüslauguküünt
- ½ tl sidrunimahla
- Praadimiseks oliivõli
- Serveerimiseks mõned kirsstomatid
Valmistamine
Viiluta linnufilee, šampinjonid, šarlottsibul ja küüslauk. Kuumuta pann, pruunista ning prae läbi linnuliha. Eemalda liha pannilt ning pruunista sibul ja küüslauk, lisa viilutatud seened ja sidrunimahl. Vala hulka veidi vett ja hauta seene-sibula-küüslaugu segu. Lisa uuesti praetud linnuliha ja beebispinat. Sega segu läbi, tõsta pannilt ning jäta ootele.
Klopi lahti munad, lisa näpuotsatäis meresoola ja musta pipart. Kuumuta pannil õli ning kalla munasegu kuumale pannile. Küpseta soovitud küpsusastmeni mõlemalt poolt ning lisa ühele omleti poolele eelnevalt valminud segu. Keera peale teine pool ning serveeri kirsstomatite ja soovi korral värske salatiga.