postthumb

Ahjuküülik veidi küüslaugune, veidi koriandrine

Ükspäev, kui küülik vajas tegemist, avastasin end peaaegu, et tühja külmkapi eest. Poodi minemine ei tundunud väga kõne alla tulevat, arvestades õues laiutavat -22 külmakraadi. Välja vaadates tunduski täpselt nii külm, kui tegelikult oli – lumevallide ja jääpurikate vahelt paistsid jäisest lumest jäätunud teed kõige külmema meeleolu loovad. Otsustasin toetuda oma maitseaineriiulile ning sellest kokku segada üks vägev marinaad, mis paitaks maitsemeeli ning oleks igati vääriline küülikule. Nii saidki kokkusobitatud minu lemmikud koriandriseemned, fariinsuhkur, valgeveiniäädikas, oliiviõli ning kargele ilmale sobilik küüslauk. Tulemus oli imetlusväärne ning õnnestus täielikult

 

Valmistamine

Sega marinaadi-ained omavahel. Tükelda küülik ning pane need marinaadi seisma ööpäevaks. Enne küpetamist hõõru küülikutükid meresoolaga kokku ning pane need haudepotti (lisa ka marinaad). Pruunista potis küülikutükke 225 kraadi juures ca 20-25 minutit, seejärel lisa juurde niiplju keedetud vett, et küülikutükid saaksid poolenisti kaetud. Alanda kuumust ning hauta kaane all 150 kraadi juures 2 tundi.


Foto: Ragne Värk

Koostisosad

    • 1 Rannamõisa Jahutatud küülik
    • meresoola
    • 4-5 dl vett
  • Marinaad
    • 1 tl koriandriseemneid
    • 2 sl oliiviõli
    • 2 sl fariinsuhkrut
    • 4 sl valgeveiniäädikat
    • 6 küüslauguküünt, õhukeseks viilutatuna
    • 0,5 tl pipart