postthumb
8-le
1 h 35 min
Lihtne

Kalkunilihakohend

Just sellist nime kannab see retsept ühest vanast retseptivihikust, mis veidi kolletunud lehtedel sinise laialiläinud tindiga ikka veel ja veel kasutamist leiab. See, lihtsalt valmiv, kalkunilihakohend (kaasaegsema nimega terriin) pärineb umbes 1950-ndatest aastatest.

Valmistamine

Keeda kartulid koos viilutatud sellerivartega soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ning lase täielikult jahtuda. Seejärel püreesta mikseriga ühtlaseks. Lisa kalkunihakkliha ning püreesta veel korra. Seejärel lisa juurde jahu, riivitud õunad, toasoe või, rõõsk koor ning munakollane. Sega kõik korralikult segamini ning maitsesta soola ja pipraga.

Seejärel vahusta munavalged tugevaks vahuks ning sega ettevaatlikult hakklihamassi. Tõsta segu (soovitavavalt küpsetuspaberiga vooderdatud) piklikusse vormi ning küpseta ahjus veevannis 160 kraadi juures 1 tund ja 15 minutit. Lase avatud ahjuuksega ahjus veidi seista ning tõsta siis ööpäevaks
külmkappi maitsestuma.

Järgmisel päeval kalluta patee vormist välja, lõika terava noaga viiludeks ning serveeri.

Foto: Ragne Värk

Koostisosad

    • 2 kartulit
    • 3 sellerivart
    • 450 g Rannamõisa jahutatud hakitud kalkunikintsuliha
    • 50 g nisujahu
    • 2 õuna, riivituna
    • 100 g toasooja võid
    • 2 dl rõõska koort (35%)
    • 2 muna (munakollased ja –valged eraldatud)
    • soola, pipart