Kiire küülikumaksapasteet

Pasteedi valmistamine on nagu leivategu – kord kui oled proovinud, siis veendud selle lihtsuses ning ehedas maitses, mida ükski poetoode asendada ei suuda. Küülikumaksast valmistatud pasteet on hea asendus (ja vaheldus) traditsioonilisele kanamaksapasteedile. Veidike elevust tooraine ja maitse näol. Kui veidi mängulusti on, siis võib pasteedile lisada peeneks hakitud kuivatatud ploome, pistaatsiapähkleid või näiteks riivitud apelsinikoort. Allpool aga klassikaline retsept.

Küülikumaksa on võimalik soetada hetkel Tallinnast – Stockmannist ja Prisma kauplustest. Nii nagu kanamaksa puhul on soovitav ka küülikumaksa eelnevalt piimas leotada – nii kaob ära selle mõrkjas maitse. Sellise väikese “eel-etapi” tasub küülikumaksa puhul ette võtta kindlasti.

Valmistamine

Puhasta maks üleliigsetest kelmetest ning aseta piima sisse likku ca 30 minutiks. Seejärel kuivata maksatükid majapidamispaberiga.

Lõika sibul viiludeks ning küpseta pannil seni, kuni see pehmeneb, lisa viilutatud küüslauguküüned ja loorberilehed. Prae pannil küülikumaks mõlemalt poolt küpseks (jälgi, et maksa üle ei küpseta). Poole pealt lisa juurde ka konjak.

Eemalda loorberilehed ning lisa kogu ülejäänud segu mikserisse. Lisa juurde või, porgand ning kilufileed. Mikserda kuni saad ühtlase segu, maitsesta pipra ja soolaga (vajadusel).

Seejärel suru kogu pasteedimass läbi sõela. Lase külmikud veidi jahtuda ning serveeri koos pehme leiva või saiaga.

Foto: Ragne Värk

Koostisosad

    • 250 g Rannamõisa jahutatud küülikumaksa
    • piima
    • 1 punane sibul
    • 2 küüslauguküünt
    • 2 loorberilehte
    • 1 sl konjakit
    • 75 g võid
    • 1 väiksem porgand, keedetuna
    • 1-2 tk kilufileed
    • pipart, soola