postthumb
4
3 h
Pearoog

Kolmekäiguline sõbrapäeva õhtusöök

Sõbrapäev on kohe-kohe tulekul ja selle puhul tegime Teile ühe väikese retseptivaramu, millega sobiks enda lähedasi üllatada. Retseptid koosnevad eelroast, pearoast ja desserdist, mis on loomulikult ka väga maitsvad. Lisaks on retseptid lihtsalt valmistatavad ja silmas pidades sõbrapäeva, siis ka parajalt luksuslikud.
Rohkemate toitude valmistamise korral on alati ka oht midagi vussi keerata. Selleks, et kõik läheks sujuvalt, toon teile mõned näpunäited, mida soovitan järgida:
Alusta toiduvalmistamist brownie´de ja toorjuustukreemi tegemisest. Seni kuni brownied ahjus küpsevad, saad ettevalmistada eelroa lihamassi ja usun, et jõuad isegi ära friteerida.
Seejärel kui brownied valmis, siis aseta need jahtuma ning hakka valmisatama pardi rinnafileed. Rinnafilee küpseb ahjus 50-55 minutit.
Kui rinnafilee ahjus, siis selle ajaga jõuad valmistada juurselleripüree ja kirsikastme.
Enne serveerimist jäta kõige viimaseks tööks šokolaadiglasuuri tegemine. Kui browniede vahele on toorjuust pandud, siis on aeg glasuurima hakata. Glasuurimisega läheb kiirelt.
Viimase sammuna serveeri toidud nii ilusalt nagu oskad!

Head katsetamist!

Valmistamine

Panko paneeringus kalkunilihapallid:

Kõigepealt haki sibul hästi peeneks ja prae kuldseks. Seejärel jahuta.
Järgmisena sega omavahel ühtlaseks massiks hakitud rinnaliha, sinep, maisitärklis, munakollased, praetud sibul ning maitsesta soolaga.
Purusta panko hästi peeneks. Seda võib teha näiteks blendris.
Vormi hakkliha massist keskmise suurusega pallid ja paneeri neid panko sees ning aseta need eemale seniks kuni hakkad friteerima. Lihapallide konsistents on üsna pehme, mis annab väga mahlase tulemuse.
Sellest kogusest peaks saama 15 keskmise suurusega hakklihapalli.
Kuumuta õli 170 kraadini ning friteeri lihapallid kuldseks.

 Panko asemel võid paneerimiseks kasutada ka riivsaia!

[caption id="attachment_11475" align="aligncenter" width="681"]Foto: Kristian Neemela Foto: Kristian Neemela[/caption]

Pikalt küpsenud pardifilee juurselleripüree ja kirsikastmega:

 

Pardifilee jaoks pane part nahk all pool külmale pannile ning kuumuta pann keskmisele kuumusele ja pruunista pardi nahk ning maitsesta soola ja pipraga. Seejärel pane pardi rinnafilee 50-55 minutiks 75 kraadisesse eelsoojendatud ahju küpsema. Serveerimisel lõika rinnafilee pikuti naha pealt pooleks, nii et mõlemale tükile naha osa jääks. Ühest rinnafileest saab kaks portsjonit.

Samal ajal kui part küpseb valmista juurselleripüree. Selleks pese ja koori juurseller. Lõika juurseller kuubikuteks ning keeda soolaga maitsestatud rohkes vees pehmeks. See võtab aega umbes 15 minutit. Kui juurseller pehme, siis kurna vesi ära ja pane pehmeks keedetud juurseller blendrisse ning lisa juurde 95 g vahukoort. Püreesta ühtlaseks siidiseks massiks. Nüüd on püree valmis serveerimiseks.

Kirsikastme valmistamiseks pane kirsid ja vesi kastruli. Kuumuta keemiseni, alanda kuumus madalaks ning püreeri ühtlaseks massiks. Vajadusel paksenda maisitärklisega. Selleks võta 1 tl maisitärklist ja sega võimalikult vähese veega ühtlaseks massiks ning kalla samal ajal segades krisikastme hulka. Kuumuta keemiseni ning maitsesta kaste suhkru ja vähese soolaga. Kaste peab tulema magus-hapukas ja mõnusalt siidise konsistentsiga.

[caption id="attachment_11476" align="aligncenter" width="720"]pardifilee Foto: Kristian Neemela[/caption]

Šokolaadi brownie metsapähkli bralineega:

 

Valmista brownie taigen. Selleks sulata vesivannil või väga madalal kuumusel kastrulis või ja tume šokolaad ühtlaseks massiks. Vala šokolaadisegu kaussi, lisa juurde suhkruga vahustatud muna ning vispelda ühtlaseks massiks. Viimasena lisa juurde sool ja 3 sl nisujahu ning vispelda ühtlaseks massiks.
Vala saadud segu ümaratesse silikoonvormidesse (loomulikult sobib küpsetada ka ühes suures kandilises koogivormis, 24x18 cm). Küpseta brwonie`sid 175 kraadises eelsoojendatud ahjus 30 minutit. Brownied peavad olema pealt krõbedad ja seest pehmed. Seejärel eemalda brownied ahjust ja lase jahtuda, jahtudes muutub konsistents tugevamaks ja saad paremini vormist kätte.
Toorjuustukreemi jaoks sega omavahel toorjuust ja tuhksuhkur ning pane saadud segu pritskotti. (Või määri lihtsalt lusikaga seda koogitüki vahele.) Pritsi kahe koogitüki vahele toorjuustukreemi ning aseta külmkappi hanguma seniks, kuni valmistad glasuuri.

Rösti metsapähklid kergelt pruunikaks ja purusta väikesteks tükkideks.
Järgmisena valmista šokolaadiglasuur. Selleks haki šokolaad peeneks ja aseta kaussi. Kuumuta koor keemiseni ning vala koor šokolaadi hulka. Sega juurde ka sarapuupähklipuru ja külmad võitükid. Sega saadud segu ühtlaseks ja glasuuri sellega brownied üle. Aseta glasuuritud koogitükid jahedasse kohta hanguma.

[caption id="attachment_11477" align="aligncenter" width="720"]Foto: Kristian Neemela Foto: Kristian Neemela[/caption]

[caption id="attachment_11478" align="aligncenter" width="681"]Foto: Kristian Neemela Foto: Kristian Neemela[/caption]

Koostisosad

  • Panko paneeringus kalkunilihapallid
  • Pikalt küpsenud pardifilee juurselleripüree ja kirsikastmega
    • Rannamõisa pardifilee
    • sool, pipar
    • 0,5 juursellerit
    • 95 g vahukoort 35%
    • 200 g külmutatud kivideta kirsse
    • 135 ml vett
    • 1 tl maisitärklist
    • Demera suhkrut
    • meresoola
  • Šokolaadi brownie metsapähkli bralineega
    • 150 g võid 82%
    • 150 g tumedat šokolaadi (70%)
    • 125 ml suhkrut
    • 1 muna
    • 3 sl nisujahu
    • näpuotsaga soola
    • 400 g naturaalset toorjuustu
    • tuhksuhkrut maitse järgi
    • 110 g šokolaadi
    • 110 g vahukoort 35%
    • 20 g võid
    • 30 g metsapähkleid (kooritud)