Pearoog

Mahlane ahjupart apelsinikastmega

Pardi ja apelsini kooslus ei üllata vist küll kedagi. Põhjus, miks nii sageli part ja apelsin ühte retsepti kokku satuvad, on ilmselge – kooslus toimib veatult ja pardiliha maitsele on apelsini happeline ja magus iseloom kui loodud seltsi pakkuma. Selles retseptis on paigas küll part ja apelsin, aga veidi teistsuguseks muudab kogu koosluse valmistusviis. Nimelt tuleks parti enne ahjupanemist keeta ja siis alles kuumas ahjus krõbedaks küpsetada. Apelsinikaste valmib aga eraldi ja alles serveerides saavad kaks sõpra jälle ühel tardrikul kokku.

Valmistamine

Alusta sellest, et tõsta part toatemperatuurile ca 30 minutit enne toiduvalmistamise algust. Torka kahvliga pardi nahasse augud, kuid nii, et liha sisse torkeid ei tee. Rinnafilee pealt võid naha ja rasvakihti teha mõned ristipidi sisselõiked, kuid ka siin on oluline mitte liha läbi lõigata.

Kuumuta potis, kuhu mahub part, kanapuljong koos 1 spl meresoolaga. Aseta part puljongi sisse nii et part oleks puljongiga kaetud (vajadusel lisa puljongit juurde ning võid ka taldriku asetada pardile, et ta oleks üleni puljongi sees) ning lase puljongil keema tõusta. Kui puljong hakkab keema, alanda temperatuuri ja keeda vaiksel tulel parti ca 45 minutit kuni tund (sõltuvalt pardi suurusest).

Koori puljongi pealt ära pardirasv. Võta part puljongi seest välja. Aseta part ahjuplaadile, mida määri enne puljongi pealt riisutud pardirasvaga. Kuivata pardi nahk ning puista peale soola ja värskelt jahvatatud pipart.

Kuumuta ahi 230 kraadini.Küpseta parti ca 30 minutit hästi kuumas ahjus. Tulemuseks on krõbeda koorikuga mahlane ahjupart. Peale ahjust väljavõtmist lase pardil veel umbes 20 minutit seista enne lahtilõikamist. Serveeri koos apelsinikastmega

Kuumuta pannil suhkur ja äädikas ning lase keeda, kuni segu hakkab karamelliseeruma ja on kokku keenud. Lisa apelsinimahl ja kanapuljong ning keeda vaiksel tulel kokku umbes kolmandiku kuni poole võrra. Lisa kastmele apelsinikoor ning keeda veel mõned minutid. Enne serveerimist lisa kastmesse veel apelsini viljaliha tükke. Soovi korral võid kastet viimistleda veel tükikese võiga ja sortsu konjakiga või apelsinilikööriga.

 

Foto: Tuuli Mathisen

Koostisosad

    • 1 Rannamõisa Jahutatud part
    • ca 3 liitrit kanapuljongit (nii, et part oleks kaetud)
    • meresoola
    • värskelt jahvatatud musta pipart
  • Apelsinikaste
    • 1 spl pruuni suhkrut
    • 50 ml valge veini äädikat
    • 250 ml värskelt pressitud apelsinimahla
    • 250 ml kanapuljongit (võid kasutada pardi keetmisest ülejäänud puljongit)
    • 1 apelsini riivitud koor ja viljaliha tükid