postthumb
6
40 min

Maksa-kartulipirukas

 Krõbe kuldkollane tainas, mille vahel laiutab rohkelt maitsvat täidis. See pirukas on nii maitsev ning meeldib eriti just neile, kellele kanamaks meeltmööda. Retsept on lihtne ning valmib ilma suurema vaevata. Selle piruka retsept on pärist Ragne Värki kokaraamatust “Lihtsalt linnulihast. Kiired ja kodused road kanast kuni pardini”.

 

Foto: Ragme Värk (“Lihtsalt linnulihast. Kiired ja kodused road
kanast kuni pardini”)

Valmistamine

Puhasta maks kelmetest ning pane ca pooleks tunniks piima sisse likku. Seejärel patsuta majapidamispaberiga kuivaks

Haki sibul peeneks ning prae pannil klaasjaks. Tõsta kaussi. Lõika kartul väiksemateks kuubikuteks ning lisa koos peeneks hakitud tilliga sibulale. Prae panni kuumas õlis maksatükid mõlemalt poolt kiirelt küpseks. Maitsesta soola ja pipraga. Lase veidi jahtuda ning siis haki noaga väiksemaks. Lisa kartuli-sibulasegule. Lisa hapukoor, sega ning maitsesta.

Laota pärmi-lehttainas laual laiali (vajadusel rulli ristkülikuks). Jaota silmaga tainas umbes pooleks ning kata üks pool täidisega (jättes ääred 1 cm ulatuses vabaks). Seejärel tõsta teine tainapool peale ja suru ääred kõvasti kinni (võid need kahvliga veel korralikult kinni suruda). Määri pealt munaga, tee tainale peale noaga õrnalt sisselõiked (ilma läbi tainast läbi lõikamata ning küpseta pöördõhuga ahjus 200 kraadi juures 15 minutit.

Broilerimaksa asemel võid kasutada ka küüliku- või pardimaksa.

Koostisosad

    • 350 g Rannamõisa jahutatud broilerimaksa
    • piima
    • 1 väiksem sibul
    • 4 keedetud kartulit
    • 3 sl tilli, peeneks hakituna
    • soola, pipart
    • 2 sl hapukoort
    • 500 g külmutatud pärmi-lehttainast
    • 1 muna, lahtiklopituna