1
1.5 h

Peedisalat suitsumekise kalkuni kintsulihaga

Selles, tervislikkusest pakatavas retseptis on kasutatud kõige värskemaid aiasaadusi. Peedi kombinatsioon ja suitsutatud kalkunikintsuliha toimivad koos ülihästi. Suitsutatud kalkunikintsuliha valmistamisel oli mitu etappi, kõigepealt suitsutasin, siis marineerisin ja lõpuks küpsetasin valmimiseni. Selle valmistamine võtab küll natukene kauem aega, aga see on seda väärt!
Kui keegi arvab, et kalkuni suitsutamine võib saada probleemiks, siis sugugi mitte, ka kodustes tingimustes on võimalik liha suitsutada. Suitsutamiseks läheb vaja suitsulaaste (mina kasutasin õunapuu oma), fooliumit, suurt panni ja pannikaant. Valmistamisest täpsemalt räägin all pool.

 

rannamõisa kalkunisalat4 hea

Foto: Kristian Neemela

Valmistamine

Valmista pesto: Selleks pane blendrisse basiilik, oliiviõli, maapähklid, parmesan ja sidrunimahl ning blenderda ühtlaseks massiks, maitsesta soola ja pipraga ning vajadusel veel sidruniga. Pesto peab tulema hapukas.
Suitsuta kalkun: Aseta pann tulele, panni ühele poolele pane foolium koos suitsulaastudega, kata kaanega, lase suitsema, tõsta kalkun koos fooliumiga pannile ja kata kaanega. Suitsuta umbes 10 minutit ja loomulikult pane suitsuimur ka tööle. Jahuta liha ja tõsta kaussi ning vala peale pesto marinaad. Hoia marinaadis kuni üleöö.
Kaste: Sega omavahel palsamiäädikas ja oliiviõli ning maitsesta soola ja pipraga.
Salati jaoks keeda peet pool pehmeks, umbes 45 minutit ning jahuta külmas vees, koori ja lõika meelepärased peedirattad ning maitsesta soolaga. Koori ka porgadid ja lõika pikuti neljaks. Viiluta tomat. Sega omavahel peedilehed, peedirattad, tomat ja porgandid. Vala salat kastmega üle.
Pühi kalkun paberrätikuga marinaadist puhtaks ja pruunista oliiviõlis kuldseks. Lõika kalkuni kintsulihast õhukesed viilud ja aseta salatile. Raputa salatile veel granaatõuna viljaliha ja valmis ta saigi!

Keeda peedid päev varem, nii väheneb reaalne salati valmistamise aeg!

Koostisosad

    • 150 g Rannamõisa kalkuni kintsuliha
  • Pesto marinaad kalkunile
    • 2 peotäit basiilikulehti
    • Umbes 50 -60 ml oliiviõli
    • 1 sl koorituid maapähkleid
    • 2-3 sl riivitud parmesani
    • 0,5 sidruni pressitud mahl
    • Sool/pipar
    • Peotäis peedilehti
    • 1 seest kirju punapeet
    • 1 tomat
    • 4 väikest porgandit
    • Granaatõuna viljaliha
  • Palsamiäädika vinegrett
    • 1 sl palsamiäädikat
    • 2 sl oliiviõli
    • sool/pipar