postthumb

Saiapirukas hapukoorese kattega

Detsembris küpsetame, keedame ja vaaritame Teile roogasid põhjamaisest rootsi köögist – traditsioonilised või ebatavalised, kuid kindlasti road, mida valmistatakse harilikes peredes rootsis.

Tean ühte peret, kes elab rootsis, üsna Stockholmi kesklinnas, täpsemalt ühel kitsal väikeste kohvikute-rohkel tänaval nurgapealses suurte kollaste akendega majas. Sealtsamas pereema käest pärineb ka alljärgnev retsept, kes selle omakorda hankis naabermaja kohvikust, mida peavadad kolm pagariks õppinud õde. Sedasama retsepti olen ma oma käejärgi mugavamaks muutnud ning ka veidi lihtsamaks kohandanud. Tänuväärne retsept, kus saab ära kasutada veidi kõvemat saia.

 

Valmistamine

Haki sibul peeneks ning kuumuta pannil võis klaasjaks, lisa hakkliha ning prae kuni punaka värvuse kadumiseni. Maitsesta soola pipraga. Raputa hakklihasegusse ka hakitud peterselli.

Määri ahjuvorm võiga. Pudenda sai käte vahel väiksemaks. Laota pool saiapurust ahjuvormi. Määri selle peale 2sl majoneesi ja 2tl sinepit. Laota selle peale eelnevalt praetud hakklihasegu ning ülejäänud saiatükid. Vajuta kergelt vormile, et kihid omavahel kiinituksid.

Sega omavahel muna ja piim, maitsesta korralikult soola ja pipraga. Vala piimasegu vormi. Seejärel puista peale riivitud juustu ning vala peale omavahel segatud muna-hapukooresegu. Küpseta 175 kraadi juures 25 minutit.


Foto: Ragne Värk

Koostisosad

    • 1 sibul
    • 450 g Rannamõisa hakitud kalkuni kintsuliha
    • soola, pipart
    • peterselli
    • 400 g saia (võib olla nii kõvem, kui ka pehmem)
    • 2 sl majoneesi
    • 2 tl sinepit
    • 2 muna
    • 4 dl piima
    • soola, pipart
  • Kate
    • 150 g riivitud juustu
    • 3 dl hapukoort
    • 2 muna