postthumb
4-le
Pearoog

Vana Tallinna likööris marineeritud küülikumaks kuskussiga

Küülikumaks on üks tänuväärt toiduaine – kes maitsevad, tahavad veel! Maksa valmistamisel ära maksa liiga kaua küpseta – see muudab lõpptulemuse tuimaks ja jahuseks. Pruunista lihtsalt paar minutit ühelt ja teiselt poolt. Püüa panni maksapraadimisel mitte liiga palju koormata. Pigem küpseta maksatükke kahes jaos, nii ei hakka maks pannil vaikselt hauduma, mis lõpptulemuse samuti jahuseks muudab. Küülikumaksa on igati sobiv serveerida kuskussiga, mis tänu rõõsa koore lisamisele, veidi kreemisem.

 

Koostisosad

    • 500 g Rannamõisa jahutatud küülikumaksa
    • 2,5 dl piima (maksa leotamiseks)
    • 8 cl Vana Tallinna likööri
    • soola, pipart
    • jahu
    • 2 dl kirsikompotivedelikku
  • Karulaugu-kuskuss
    • 2,5 dl vett
    • 1 tl soola
    • 250 ml kuskussi
    • 1,5 dl rõõska koort (35%)
    • kimp rohelist sibulat või küüslaugupealseid (karulauguhooajal kasuta kindlasti karulaugulehti)
    • oliiviõli

Valmistamine

Vala piim maksale ning lase vähemalt tunnike seista. Eemalda maksalt „silmatorkavamad“ kiud ning aseta maksatükid kaanega suletavasse karpi/kaussi. Vala peale 4 cl Vana Tallinna likööri, raputa karpi, et kõik tükid saaksid marinaadiga kokku ning lase seejärel vähemalt paar tunnikest maitsestuda (kõige parem muidugi üleöö),

Pane paras sorts õli pannile kuumenema. Patsuta majapidamispaberiga kergelt maks kuivemaks, maitsesta soola ja pipraga. Seejärel püherda maksatükke jahus ning prae pannil kiirelt mõlemalt poolt küpseks.  Lisa pannile ülejäänud liköör ning kuumuta  pool minutit, seejärel lisa kirsivedelik ning kuumuta veidi aega, seni kuni vedelik pakseneb. Serveeri koheselt kuskussiga.

Kuskussi valmistamiseks lase vesi potis keema tõusta, lisa sool. Seejärel lisa segades juurde kuskuss. Tõsta pott pliidil ning lase paar minutit kaane all paisuda. Seejärel tõsta pott uuesti tulele ning lisa segades juurde rõõsk koor. Kõige lõpuks sega sisse hakitud karulauk. Serveerimisel vala kuskussile peale paras sorts oliiviõli.

Foto: Ragne Värk

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid eesmärgiga tagada veebilehe mugavam ja sujuvam kasutamine. Klõpsates nupul „Nõustun“, olete nõus küpsiste kasutamisega oma seadmes. Küpsistest saate loobuda igal ajal, muutes kasutatava seadme veebilehitseja seadistusi ja kustutades salvestatud küpsised. Rohkem infot siin. Nõustun