postthumb

Juunikuu külalisblogija Egle Eller-Nabi: jaanilaud võib olla vägagi taljesõbralik

Sel kuul on linnulihablogis külas personaaltreener ja bikiinifitnessi võistleja Egle Eller-Nabi, kes räägib intervjuus oma jaanipäeva traditsioonidest ja sellest, mida tema pühade ajal lauale paneb. Lisaks jagab Egle meie lugejatega üht oma lemmikut grilliretsepti.

 

Egle, millised on Sinu jaanipäeva traditsioonid?

Veedan jaanipäeva peaaegu igal aastal Hiiumaal. Tavaliselt on meil rahulikud, kodused jaanipühad, mille juurde kuuluvad grillimine, puhkamine ja ujumine. Jaanipäeva tähistamine algab Hiiumaal tavaliselt juba 3-4 päeva varem. Peame seda üht suve oodatuimat püha erinevate sõpruskondade seas, külastame külajaanitulesid jne. Seetõttu võiks seda meie puhul nimetada pigem jaaninädalaks.

Mida valmistad tavaliselt jaanipäevaks söögilauale?

Meil on alati peolaual erinevad lihad, kuna meie peres on hästi tugev grillitraditsioon. Grillimine kuulub alati asja juurde, olenemata ilmast. Tihti valmistame grillil toitu mitu korda päevas. Alustame esimest korda juba päeval ja jätkame õhtul. Liha juurde kuuluvad alati ka lisandina köögiviljad. Tavaliselt on meie peres grillimeistrid mehed. Naised hoolitsevad lisandite eest. Liha marineerime ise või ostame poest. Linnuliha puhul eelistame tihti ise marineerimist, kuna see maitsestub kiiresti. Kuna jaanipühad kestavad mitu päeva, saab kõik erinevad variandid ära proovida.

Mida soovitad neile, kes kardavad jaanilaua ääres üle süüa?

Tihti tehakse see viga, et jaaniõhtu ootuses ei sööda päeval korralikult ning õhtuks on näljatunne nii suur, et võiks kõik ära süüa. Soovitan mitte jätta toidukordi vahele. Kindlasti tasub söögilaua tagant aeg-ajalt püsti tõusta ja ennast liigutada. Võiks võtta eesmärgiks, et jaanipäev oleks liikuvam. Jalutamine, jaanimängud, tants – need kõik aitavad hoidud liigsest ülesöömisest ning enesetunne ei muutu raskeks.

Kuidas jaanilauda tervislikumaks muuta?

Tegelikult on grill-liha ja köögiviljadega kaetud laud üks tervislikumaid üldse! On eksiarvamus, et jaanitoidud on ebatervislikud. Liha on valgurohke, veidi rasvasem liha aga sobiv rasvaallikas. Köögiviljalisanditega saad ka vajalikud süsivesikud kätte. Hästi sobivad näiteks paprika, suvikõrvits, kartul. Kes soovib veidi magusamat, võib grillida bataati. Kui mõelda lauale pandud toit hästi läbi, saab ideaalse söögilaua. Ettevaatlik tuleks olla lauale pandud poesnäkkide ja suhkrustatud kastmetega. Nendega soovitan mitte liialdada. Liha kõrvale sobib hoopis näiteks kvaliteetne sinep. Samas on minu meelest hästi maitsestatud liha juba ise nii hea, et mingit kastet ei vajagi. Palusime Eglel ka meie lugejatega jagada üht oma lemmikretsepti, mida ta jaanipäeval lauale paneb.

 

 

nabi

 Foto: Erakogu

Valmistamine

Lõika broilerifilee parajateks tükikesteks ja maitsesta need soola ning pipraga. Lõika köögiviljad tükkideks. Rulli iga lihatüki ümber viil peekonit ning lükka see vardasse. Seejärel lisa vardasse tükike suvikõrvitsat ning tükike paprikat. Lisa uuesti peekonisse rullitud broilerifilee tükike ja uuesti köögiviljad. Küpseta vardaid grillil, kuni liha on küps ja peekon krõbe. Juurde võid teha grillitud bataadi laastukesi.

Head ja tervislikku jaanipäeva!

Koostisosad