4-le
1 h
Supid

Küüliku puljong uputatud munaga

Tihtipeale jääb küüliku valmistamisel seljatükk õnnetult potist välja ja jääb ilma igasuguse tähelepanuta. Seljaosa on aga väärt tooraine puljongi valmistamisel, mis on kasutatav paljudes toitudes. Naturaanle ise keedetud puljong lisab toidule paraja portsu ehedust ja on ka ilma lisaaineteta. Kindlasti tasub toidulauale ka natuke nostalgiat tekitada ehk pakkuda kergeks eineks lihtsalt puljongit muna ja ahjusooja pirukaga.
Retsept Andra Kalda (retseptikas.blogspot.com)

 

Valmistamine

Pane küüliku seljaosa  potti ning vala peale külm vesi, nii et liha oleks kaetud. Kui vesi hakkab keema, siis koori pinnale tekkinud vaht. Lisa ka sektoriteks lõigatud sibulad, poolitatud progand, maitseained ja maitseroheline. Lase segul uuesti keema tõusta ning jäta siis puljong tasasele tulele mõneks tunnikeseks podisema. Kurna puljong nii, et paks jääks sõelale. Kui puljongit läbi marli kurnata, saab tulemus selgem. Maitse soolasust, vajadusel lisa soola. Eemalda liha kondi küljest ja haki väiksemaks.

Lõika sai kuubikuteks. Pane kaussi saiakuubikud, peotäis hakitud liha ja peoga maitserohelist. Aja potis vesi keema. Lisa törts äädikat ja sega vett, nii et tekiks keeris. Keerise keskele löö üks muna. Keetmisaeg vali vastavalt munakollase küpsusastmele. Pane muna ka kaussi ja vala peale kuum puljong.

Koostisosad

  • Puljong
    • Küüliku seljaosa
    • 2 sibulat
    • 1 suur porgand
    • 1 küüslauguküüs
    • 3 loorberilehte
    • 10 tera vürtsi
    • 10 tera pipart
    • sool
    • suur kimp tilli
    • veidi väiksem kimp peterselli
  • Ühele kausitäiele
    • 1 muna
    • Kuivanud  või röstitud saiaviil
    • Peotäis erinevat maitserohelist (till, petersell, murulauk, tüümian, basiilik vms)
    • Peotäis hakitud küülikuliha (puljongis haudunud liha)
    • Väike tassitäis puljongit