Lemmik kanamaksapasteet

Pasteet on selline universaalne kraam, mida võiks ikka kodus olla. Sobib nii mõnusa kerge vaheampsu jaoks leivale määrida ning aitab vajadusel välja ka ootamatute külaliste puhul (kui näiteks väikestel ahjus röstitud saiadel seda serveerida).

Kanamaksast tehtud pasteet jääb hästi meeldivalt magus ning eriti hõrguks teeb selle retsepti maksa eelnev piimas leotamine. Teine kaval komponent on rohelise terapipra kasutamine, mis jätab pasteedile veidi teistlaadse ja väga hästi maitsekomplekti sulanduva maitse. Muus osas on tegemist üsna klassikalise retseptiga, mis on täiuslik ka niisama süües, kuid mulle meeldib lisada vahel pasteedile ka meelepäraseid lisandeid – musta ploomi magus maitse harmoneerub maksaga ideaalilähedaselt, samas kui kuivatatud jõhvikad annavad mõnusa magus-hapu nüansi. Pähklite, seemnete, ürtide jm kraamiga võib julgelt katsetada ja nii on tulemuseks iga kord uue mekiga mõnus leivamääre.

Valmistamine

Lisandiks soovi korral sisse segada:

-         musta ploomi ja röstitud kõrvitsaseemneid
-         päikesekuivatatud tomateid ja piiniaseemneid
-         kuivatatud jõhvikaid ja päevalilleseemneid
-         seeni, oliive, peterselli vm meelepärast

Eemalda maksalt kelmed ja sidekoed. Leota esmalt maksa piimas vähemalt paar tundi kuni üleöö. Kurna maks piimast välja ja patsuta köögipaberiga  kuivaks.

Koori ja haki sibul ning küüslauk. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel mõni lusikatäis võid ning hauta esmalt sibulaid mõned minutid. Kui sibul on pehme, lisa küüslauk ja kuumuta kergelt läbi. Lisa pannile maks, roheline pipar, tüümian ning loorberilehed. Maitsesta soola ja pipraga ning prae, kuni maks on pruunistunud, kuid väldi üleküpsetamist. Maksa praadimiseks kulub umbes 5 minutit. Lisa pannile konjak või brändi ning hauta, kuni vedelik on aurustunud ning maks läbi küpsenud.

Eemalda loorberilehed, lase maksal veidi jahtuda ning püreesta köögikombainis lisades ülejäänud või.

Kui soovid lisandeid maitsete mitmekesistamiseks juurde, siis lisa need nüüd. Ploomid, päikesekuivatatud tomatid jm haki enne lisamiks väikesmaks. Maitsesta lõpptulemus soola ja pipraga ning kalla purki või kaussi ning aseta külma. Tarvitamiskõlbulik on pasteet kohe peale mahajahutamist, parim aga alates järgmisest päevast

Kanamaksapasteet musta ploomi ja kõrvitsaseemnetega

Fotod: Tuuli Mathisen

Koostisosad

    • 500 gr Rannamõisa jahutatud broilerimaksa
    • 2 dl piima
    • 100-150 gr võid
    • 2 sibulat
    • 2 küüslauguküünt
    • 2 tl rohelist pipart
    • 2 loorberilehte
    • 2 tl värkset hakitud tüümiani
    • 1 tl soola
    • ½ tl värskelt jahvatatud musta pipart
    • 50 ml konjakit või brändit