5-le
1 h 30 min
Pearoog

Õuntega täidetud part

Mõeldes lähenevatele jõulupühadele valmistas selle linnuprae Ants Uustalu. Täpsete õpetuste järgi valmis seesama täidetud pardipraad ETV saates Maahommik, kus Ants valmistas seda oma tauköögis Ööbiku Gastronoomiatalus. Täpsemat videolõiku retseptist ja Antsu tegemistest oma talus näeb siit: Maahommik.

 

Valmistamine

Valage pakendist vabastatud part üle kuuma veega, et nahk tõmbuks pringiks. Lõigake välja harkluu, tiivaotsad ja rasvad. Kuivatage part majapidamispaberiga ja torkige kahvliga naha sisse augud, et üleliigne rasv naha alt välja voolaks.

Täidise valmistamiseks sulatage pannil või ning küpsetage porgandid ja sibulad veidi pehmemaks. Maitsestage ja lisage segule ka kaneelipulk. Seejärel segage küpsetatud aedviljade hulka kooritud õunalõigud ning täitke sellega part. Ülejäänud köögiviljad asetage pannile pardi kõrvale.

Mopi valmistamiseks kuumutage kastrulis õunamarmelaad, lisage vein ning kuumutage veel kuni segu on muutunud vedelaks. Pintseldage sellega part üle ning pange ahju. Aeg-ajalt pintseldage sama seguga parti ka küpsemise ajal.

Seejärel koorige ja tükeldage peet ja pastinaak, maitsestage, lisage koos koortega tükkideks lõigatud küüslauk, tüümian, rosmariin, segage pardirasvaga ning pange pardi juurde küpsema.

Pardi küpsemisajaks arvestatakse 0,5 tundi 1 kg kohta. Pannile kogunud leem kurnake ja kui sellesse moppimisest allesjäänud kastme segate, saate kastme prae juurde.

Pardiprae juurde sobib tarvitada koduaia õuntest valmistatud siidrit.

Pardiliha on rasvasem kui teised linnulihaliigid, 100 g sisaldab ca 365 kcal ja 18,5 g rasva.

Foto: ETV

Koostisosad

    • 1 Rannamõisa jahutatud part
    • 2-3 pastinaaki
    • 2 peeti
    • 1 küüslauk
    • pardirasva
    • soola, pipart, rosmariini, tüümiani
  • täidiseks
    • 3 õuna
    • 2 sibulat
    • 1 porgand
    • maitsestamiseks soola, pipart, kaneelipulk
  • moppimiseks
    • õunamarmelaadi
    • dessertveini