Pardikoivad magusate vürtside ja aprikoosidega

Pardikoivad on väga hõrk tooraine, mida võimalik valmistada mitmel erineval moel. Vaatamata valmistusviisile tasub meeles pidada, et magusad ja hapud maitsed sobituvad pardiga ideaalselt. Hapu tasakaalustab rasvasust – pardil on üsna korralik rasvakiht ka koibadel – ja magus sobib sügavamaitselise lihaga hästi. Selle retsepti üheks võtmekomponendiks on Hiina viie vürtsi segu. Kel seda käepärast ei ole, võib otsida seda näiteks Piprapoest, tellida mitmekesise valikuga www.umami.ee lehelt või segada ise valmis. Viie-vürtsisegu retsepti leiab Nami-namist.

Valmistamine

Sega sojakaste, vürtsisegu, tähtaniis, kaneelipulk ja oliiviõli omavahel segamini. Aseta pardikoivad marinaadi sisse ja keera neid nii, et nad oleksid igast küljest marinaadiga kaetud. Jäta seisma vähemalt 6 tunniks, parim oleks üleöö.

Aseta ahjupotti õunad, kuivatatud aprikoosid ja suhkur. Kalla sinna peale marinaad, sega puuviljad läbi ning kõige peale aseta pardikoivad.

Küpseta 160-170 kraadises ahjus ca 2 tundi (või veidi kauem), kuni liha on täiesti pehme ja kukub kontidelt. Korja tähtaniis ning kaneelikoor välja. Maitsesta kaste lõplikult ning serveeri pardikoibasid meelepärase lisandiga: riis, riisinuudlid, pasta vm. Kaste moodustub pardimahladest läbiimbunud puuviljadest.

Foto: Tuuli Mathisen

Koostisosad

    • 2 Rannamõisa jahutatud pardikoiba
    • 2 spl sojakastet
    • 2 tl Hiina 5-vürtsisegu (saadaval nt Piprapoes)
    • 4-5 tähtaniisi
    • 1 väiksem kaneelipulk
    • Oliiviõli
    • Värsket hakitud tšillipipart
    • Kuivatatud aprikoose
    • 2-3 rohelist õuna
    • Veidi pruuni suhkrut